2009. július 6., hétfő

Mapping day, avagy a lengyelek semmit nem bíznak a véletlenre

Nemrég felfedeztem egy számomra új közvetítő céget, akik orvosokat toboroznak Svédországba.
Elindult egy kis kommentelés a céggel kapcsolatban.


Íme egy résztvevő tapasztalatai az ominózus "mapping day"-ről vagyis állásinterjúról.


(komment kiemelés)



budapest, 2009. július 5


előrebocsátom, hogy nem személyesen éltem át az élményeket, de első kézből, édesanyámtól valók az információk.


Előzetes tudások a mapping day-ről (ezeket email-ben írták meg a lengyelek):két csoport, mindkettő programja ugyanolyan elemekből épül föl, csak a sorrend más: regisztráció, nyelvlecke (nyelvi kompetencia mérés), előadás a cég működéséről, pszichológiai teszt, személyes interjú.


megérkezés után regisztráció, a lengyelek kedvesek, adnak tollat, kitűzőt, nyakbaakasztót, kávét, teát. a két csoportban összesen kb. 16 orvos, a legkülönbözőbb szakorvosok: ortopéd sebész, belgyógyász, sürgősségi orvos stb. (és egy szem pathológus.)


az első 3 óra svéd nyelvlecke. mégis csak svédország lehet a legnépszerűbb a magyar orvosok körében, mert bár a cég norvégiába és dániába is közvetít, a svéd nyelvleckét tartották fontosnak. a tanárnő magyar, a kurzus végén mindenkinek el kell mondani svédül néhány dolgot magáról: hogy hívják, honnan jött, milyen orvos, van-e családja.


ezzel el is telik a délelőtt, utána ebéd, húsleves, gombás ragu rizzsel és krokettel, ásványvíz :)


ebéd után cégismertető, a menet teljesen hasonló, mint a medicarreránál: referencia, study tour a célvárosba, szerződés, nyelvtanfolyam, csomagolás, költözés.


a nyelvtanfolyam varsóban van egy campusban, minden orvosnak külön szobája van, de közös a fürdőszoba és a konyha. 700 euro a havi térítés, adóköteles. csak hétköznap biztosítják az étkezést, hétvégén nem, de bolt van a campus területén, a konyhában lehet főzni. a nyelvtanfolyam a 3 hónapos, de már előtte megkezdődik egy alapozás online (skype).


a tanfolyam után kis idő itthon, aztán munkábaállás.


minden költséget fizetnek, segítik a munkavállalót mindenben. (egy kis plusz információ azoknak, akiknek iskolás korból kinőtt gyermekük van, akit viszont szeretnének magukkal vinni: rá nem vonatkoznak a költségtérítések. tehát ő nem jogosult a nyelvtanfolyamra, repülőjegyre, és a költözéshez szükséges papírokat magának kell intézni (letelepedési engedély stb.)


a harmadik etap a pszichológiai teszt, 300 kérdésből áll. semmi ördöngősség, 20 kérdésenként ismétlődő kérdések másként megfogalmazva, gondolom avégett, hogy az ember konzekvensen ugyanazokat a válaszokat adja-e. (sajnos nem értek tesztekhez...)


a személyes interjú kb. 20 percig tart, jó hangulatú, a "miért éppen skandinávia?" kérdéstől a "szeretné-e magával vinni a hullámos papagáját?"-ig bármi előkerülhet.


ami viszont esetükben fontos: mivel ők norvégiába és dániába is közvetítenek, megkérdezik, hogy ki melyik országot preferálja. édesanyámnak pl. most egy norvégiai pathológus állásról beszélt az interjúztató hölgy. ezt csak azért mondom, hogy aki nem ragaszkodik kifejezetten svédországhoz, annak azért megnőhet a lehetőségek száma.


jövő héten fognak jelezni, hogy sikeres volt-e a mapping day, kiértékelik a tesztet stb., és ha igen, utána kezdik ajánlani a munkavállalót a kórházaknak.


remélem, hamarosan a fejleményekről is tudok majd mesélni :)


ui.: édesanyám beszélgetett egy kollegájával, aki ott volt a mapping day-en, ő egy évvel ezelőtt küldte el az önéletrajzát a medicarrerának, és azóta sem kapott választ. vagyis mindenhol van mindenféle történet.


3 megjegyzés:

  1. Kérdésem lenne: az interjú és a teszt nyelve az angol volt? Tehát a folyékony angol-nyelv-tudás feltétele mindennek?

    VálaszTörlés
  2. szia szil,

    rég kommenteltem nálad (de olvastalak folyamatosan), viszont most híreim vannak :)
    édesanya elnyert egy pathológus állást norvégiában (skien, telemark megye), most intéződnek a papírok, működési engedély stb. jó eséllyel 3 hónapon belül norvégiában leszünk.
    a lengyelek folyamatosan interjúztatnak, január végén is lesz mapping day, én személy szerint biztatok mindenkit, tekintve az itthoni - egyre súlyosbodó - állapotokat... :(

    VálaszTörlés
  3. köszönjük!
    szívesen látunk majd benneteket :) még egy picit odébb van, de már olyan sokat nem kell várni azért.

    én biztosan fogok blogot írni, és szerintem édesanyának is javasolni fogom. de ha másként nem, majd az enyémbe néha "belepötyög" :)

    jelentkezem majd a fejleményekkel.

    VálaszTörlés