2009. június 28., vasárnap

Lakóautós szükségletek Skandináviában

Tavaly már volt alkalmunk némi összehasonlításra Norvégia ill. Svédország között, abból  a szempontból, hogy melyik ország könnyíti meg  jobban a lakóautósok életét.
Ebben az évben  Finnország  is versenyzett.
Az összehasonlításban Norvégia érte el a legjobb helyezést, a következők miatt:


- leggyakrabban ott volt lehetőség szabályos tartály űrítésre valamint víz utánpótlásra


- A norvég városokban volt legtöbbször kialakítva parkolóhely a lakókocsik/lakóautók számára


Mindhárom országra igaz egyébként (legalábbis úgy vettem észre), hogy dél felé haladva ritkulnak a lakóautósok lehetőségei.


Svédország lett a második helyezett:


- ugyan a szennyvíz tartály űrítésére legfeljebb kempingben lehet sort keríteni, de legalább a (mobil)wc-k űrítését (kulturáltan) megoldották az utak mentén található pihenőhelyeken, valamint fél-legálisan (kiírva nem volt tiltás) a víz és az áram (!) pótlása is megoldható volt (áram ritkábban)


- nem minden városban, de azért pár helyen (főleg kikötőkben) volt lakóautóknak kijelölt parkolóhely.


Finnországban, annak ellenére, hogy sok lakóautóval talalkoztunk, sajnos csapnivaló a helyzet. (Viszont van város ahol van városi ingyenes WiFi (Oulu rocks!)).


- űríteni, csak és kizárólag a kempingekben lehetséges. Ott viszont abszolút kedvesen álltak a kérdéshez, több helyen teljesen ingyen (kifejezett felajánlás ellenére) lehetett űríteni, vizet tölteni, más helyeken meg jelképes pár euro fejében lehetett mindezt megtenni. Egyébként vizet, néha benzinkúton is lehetett pótolni, igaz ezt az űrítési lehetőségről kérdezve kaptam, mintegy válaszként.


- a megálló helyek száma is kevés volt és a wc-k minősége szerintem a "békebeli" máv-os wc-k minőségét idézik ill. nagyszüleim borsod megyei udvari wc-jének emléke idéződött fel bennem. Javukra szól, hogy a benzinkutas wc-k kifogástalanok (valamint szinte minden templomban volt wc). Mindenesetre lányos apák, anyukák: Cave finn megálló helyek wc-i.


- egyetlen városban nincs kialakítva megállóhely lakókocsis/lakóautós utasoknak, sok helyen még személyautóval is meggyűlik a baja az embernek, ha parkoló helyet keres, ekkora monstrumokkal meg gyakorlatilag lehetetlen. (Tampere és Turku monnyon le!) 


- Finnország nagy előnye viszont, hogy sokszor lehetett vadászgépeket látni (és  tartalékreptér gyanús, indokolatlanul kiszélesített autópálya szakaszokon gurulni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése