2009. április 18., szombat

Psychoterapeuta képzőket zártak be az alacsony színvonal miatt.

Psykoterapeututbildningar fråntas sin examensrätt


2009-04-02
7 psychoterapeuta képző intézettől vonták meg az oktatás és vizsgáztatás jogát a képzés alacsony színvonala miatt.
.
A 7 intézet nagyon komoly kritikát kapott a Felsőoktatási Hivataltól az őszi ellenőrzés során.
Ennek alapján a kormány visszavonta az intézetektől az oktatás jogát. Okként az hozták fel, hogy a tudományos színvonal nagyon alacsony volt és nem igazították a tananyagot az új psychoanalitikus teóriákhoz.


A felsőoktatási és kutatási miniszter Lars Leijonborg  szerint a határozatot főleg a betegek érdekében, azok védelmére hozták.


Itt emberekről van szó akik arra számítanak, hogy magas színvonalú ellátást kapnak.
Ez csak akkor lehetséges ha az oktatás is megfelelő színvonalú, nyilatkozta a Svéd rádió egy műsorában.


A kormány a következő intézeteket záratta be:
- Beteendeterapeutiska föreningen
- Göteborgs psykoterapeutiska institut
- Linnéstadens psykoterapeutiska institut
- Otterhällans institut
- Psykoterapisällskapet i Stockholm AB
- Svenska psykoanalytiska föreningen
- Svenska psykoanalytiska sällskapet


Azok a tanulók akik már megkezdték a tanulmányaikat ezekben az intézetekben befejezhetik és levizsgázhatnak, de újakat már nem vehetnek fel.
Ugyanakkor a Högskolaverket (Felsőoktatási Hivatal) feladatul kapta, hogy tekintse át a képzést és határozza meg, milyennek kell lennie egy megfelelő szintű psychoterapeuta képzésnek a jövőben.
(Dagensmedicin)


Még jó, hogy most hintették szét a népnek, hogy a depresziót és a szorongást elsősorban psychotherapiával és nem gyógyszerrel  kell kezelni.
Eddig sem volt elég  psychotherapeuta, bár az is igaz, hogy a színvonal is komoly
kívánnivalókat hagy maga után. Tisztelet a kivételnek.
Éppen ezért tulajdonképpen dícséretes, hogy ellenőriznek és meg is merik lépni, amit kell. Bárcsak otthon is így lenne!Tavaly tanárképzőket is bezártak itt hasonló okok  miatt.
A Läkartidningenben is volt a témáról egy szavazás, ott is  a legtöbb szavazó elégtelennek értékelte a színvonalat.
Az új Socyalstyrelsen-es javaslatban fel van sorolva az is ,kik végezhetnek psychoterapiát egy alapszintű  (steg1) képzéssel. A  pedagogusok is megvannak jelőlve, mint alkalmas terapeutak, más  nem szakmabeli szakmák mellett.Tisztelem és becsülöm a jó pedagogusokat, de jó lenne ha mindeki azt csinálná  amit tanult.
25  éve küzdök depressziós és szorongásos betegekkel és néha valóban nehéz küzdelem mire jobban lesznek. Ha ezt a kérdést a steg 1 képesítésü  pedagogusok és más szakmabeliek megoldják, én megemelem a kalapom.
 




 


 

1 megjegyzés:

  1. Lusta egy dög vagyok de hamarosan tervezek egy postot az új riktlinjék kapcsán. meg ilyenek. azonban sokan ledobták az ékszijat mindezek miatt. pl a psychoanlitikus társaság is. Merhogy megszüntették a képzőhelyüket, a svéd országos képzőhelyet, és helyette ugyanott KBT oktatást indítanak. mert most az a népszerű. a riktlinjék ajánlásai meg igy néznek ki depressziora meg szorongásra: elsősorban KBT, aztán esetleg gyógyszerek, de inkább ECT (elektrosokk) , meg talán mágneses transzkraniális (koponyán keresztüli mágneses besugárzás) kezelés. szépen állunk ha ezt elfogadják. a pszichiátria megint csuszik egy jo nagyot lefele a szakadékba.

    VálaszTörlés