2009. április 14., kedd

Gyermekgondozási szabadság és juttatások (GYED, GYES)

1, Gyermekgondozási szabadság (föräldrarledighet)Svédországban a gyerek másfél éves koráig lehet folyamatosan otthon maradni  gyermekgondozási szabadságon. (föräldrarledighet)
Otthon maradhatsz teljes munkaidőben, egyes napokra, vagy a nap egy bizonyos hányadára.
Az apák 10 napot vehetnek ki a gyerek születése után.

A gyerek 8 éves koráig vagy az 1. osztály befejezéséig lehet csökkentett munkaidőben dolgozni. A csökkentés a munkaidő max ¼-e lehet.
A munkahelyen 2 hónappal előre kell jelezni ha gyermekgondozási szabadságra mész.

Természetesen mindkét szülő kiveheti ezt a szabadságot. Nemcsak hogy kiveheti, hanem  közös gyerekfelügyelet esetén (ehhez nem kell házasnak lenni, sőt együttélni sem) mindkét szülőnek ugyanannyi nap jár.
Egy nemrégen életbe lépett szabály szerint egy bonus rendszerrel ösztönzik a szülőket, hogy egyformán vegyék ki a gyermekgondozási szabadságot
Ez a Jämställdhetsbonus - Egyenjogúság bonus. Azokra a gyerekekre vonatkozik, akik 2008. június 30. után születtek. Az a szülő aki a legtöbb napot vette ki egy naptári évben kapja meg a jämställdhetsbonus-t ha másik szülő közben dolgozott.
Akkor kapják a maximalis bonust, ha egyenlő arányban vették ki a gyerekgondozási szabadságot. A bonust utólag számolják ki és adócsökkentésként számolódik el.
Közös gyerekfelügyelet esetén 240 nap gyeremekgondozási szabadságra vagy jogosult.
60 nap sajátrészre van elkülönítve, a maradék napokról lemondhatsz a másik szülő javára.
Ha  a gyerekfelügyelet csak az egyik szülőnél van akkor az jogosult mind a 480 napra.
Ikerszülők még 180 napra jogosultak. Ha kettőnél több gyerek születik, minden további gyerekre jár még 180 nap.
A gyermekgondozási szabadságra járó napokról  és  gyermekgondozási díjról  az élettárs javára is le lehet mondani aki nem szülője a gyereknek.
Ez a következő esetekben lehetsésges:
•    Van vagy volt egy másik közös gyereke a szülővel
•    Házastársa, vagy az volt a másik szülőnek.
•    Regisztrált kapcsolatban van vagy volt a másik szülővel.

2, Gyermekgondozási díj (föräldrapenning)A gyermekgondozási szabadság  idejére anyagi jutttatást  kap az otthon maradó szülő.
Az a gyermekgondozási díj csak azokra a napokra jár amikor valóban nem dolgozol vagy tanulsz.
Néhány munkaadó extra juttatást fizet! Erről  munkaadó vagy a szakszervezet tud bővebb felvilágosítást adni.

3 különböző  juttatási szintje van a gyerekgondozási segélynek (Föräldrapenning)
•    Sjukpenningnivå (Táppénz nivó)
•    Grundnivå (alapszint)
•    Lägstanivå) legalsó szint.

A sjukpenningnivå attól függ mekkora a jövedelmed (GYED-hez hasonlóan). A grundnivå és a lägstanivå a legtöbb esetben ugyanannyi és mindenkinek egyforma.(GYES)Sjukpenningnivå
A 480 napból ami a két szülőnek jár 390 napot fizetnek ki  sjukpenningsnivå-n . (GYED)
A gyeremekgondozási díj ilyenkor  egy napra  a tp. alapot képző  jövedelem (sjukpenninggrundande inkomst)  80 %-a szorozva 0.97-el  és osztva 365-tel.
(A FK a sjukpenning alapot képző bevételt, a kalkulált éves bevételből számolja ki.
Ha alkalmazott vagy akkor az éves bevételt  az adózás előtti éves fizetésedből számolják. A sjukpenning alapot képező bevétel maximálva van. Ez nem lehet magasabb mint 7.5 prisbasbelopp. Ez azt jelenti, hogy a tető felett, nem a fizetésedből számolják az arányos juttatást, hanem ebből az összegből. A prisbasbelopp-ot: minden évben meghatározzák, az infláció szerint korrigálják évről évre. 2009-ben ez 42800, tavaly 41 000 SEK.
ezt azt jelenti, hogy 42 800*7.5/12.=26 750 SEK. Ez kb. a svéd átlagfizetés. Ennyi a havi max. bevétel amit alapul vesznek.)Grundnivå
Ha  a sjukpenningsnivå-hoz szükséges feltételeknek nem felelsz meg akkor kapod ezt a szintű juttatást.Lägstanivå
480–ból maradó 90 napot fizetnek ki ezen a szinten. (180 SEK /nap)
Az első 180 napot mindig sjukpenningsnivå-n vagy grundnivå-n fizetik ki.
A sjukpenningsnivå-hoz a következő feltételeknek kell teljesülnie.
A gyerek születése illetve a kikallkulált várható születési időt megelőző 240 napban  rendelkezned kellett egy tp alapotképző jövedelemmel. (sjukpenninggrundande inkomst) ami napi 180 SEK-nél magasabb jövedelemnek kell lennie.
Ha egy másik EU vagy  EU-n kívüli országban dolgoztál akkor is jóváírhatják ezt a periódust.Ha a gyereket kórházban ápolják akkor a gyerekgondozási szabadság  betegszabadságra váltható. Ez akkor is érvényes ha az idősebb testvérrel van otthon gyerekgondozási  szabadságon.
Ha szülő (gondozó) maga lesz beteg akkor a másik szülő otthon maradhat és beteg gyerek  ápolásáért járó juttatást (tillfällig föräldrapenning) kap, de csak akkor ha a gyerek már idősebb mint 240 napos. Ha ennél fiatalabb akkor csak a gyermekgondozási díj (föräldrapenning) kerül kifizetésre.
Az ikerszülők extra 180 napjából 90-et fizetnek ki ezen a szinten.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése