2009. április 13., hétfő

Svéd kutatók felfedezése a Syncumar kezeléssel kapcsolatban

WARAN-GENER IDENTIFIERADE


VKORC1, CYP2C9 és CYP4F2.
Ez a három gén határozza meg, hogy mekkora adagot kell ebből a véralvadásgátlóból

(Syncumar)kapnia a betegnek.


Itt olvasható a tanulmány és egy másik cikk is a témáról:


Plos Genetics, publicerad online den 20 mars
Ny genmetod lyckades hitta rätt dos för Waranpatienter


Ezt az új tanulmányt az Uppsala-i Egyetem, a Karolinska Intézet és a Wellcome Trust Sanger Intézet (Nagy Britannia) kutatói készítették.
Az emberi géneket vizsgálva találták ezt 3 gént amelyek felelősek a Syncumar (aktív metabolitja a warfarin) kezelés hatásosságáért.
A Syncumar kezelés hatása nagy különbségeket mutat a betegek között. Emiatt van, hogy a dózist egyénre kell szabni, ami főleg a kezelés elején problémát jelenthet.


Most, hogy a kutatók azonosították ezt a 3 gént, ami a betegek különböző reagálását határozza meg, azt remélik a tudósok, hogy a beállítás ezután könnyebb lesz.
Ez nagy előrelépést jelent majd sok betegnek.
Könnyebb lesz a hatásos dózist beállítani és a kezelés rizikója is csökken ezáltal, mondja Mia Wadelius az Uppsala-i Egyetem Orvostudományok Intézetének kutatója egy sajtónyilatkozatban.
A tanulmányt a Plos Genetics című szaklapban közölték le.


Megjegyzés:
1,
Svédországban Waran vagy AK mottagningok (rendelők) műkődnek.
A Waran-ra (Syncumar) beállított betegeket itt kontrollálják rendszeresen.
Leveszik a vért (levetetheted a saját rendelő intézetedben is)majd másnap levélben értesítenek az ajánlott dózisról és az új vérvétel időpontjáról. Ennek a díja alkalmanként 100 SEK. (az éves maximált vizitdíj elérése felett ingyenes)


2,
Nem árt azt is megkérdezni a beteget menyi Orbáncfű készítményt (Johannesört) használ, mert bizony ez itt is nagyon népszerű és nemigen szoktak róla spontán beszámolni a betegek. Sokszor ez is okozója a nehéz beállításnak.
A másik felkapott gyógyhatású készítmény Svédországban a rosenrot (rózsagyökér), ami bizony elég rendesen pörget. Nemrég volt egy betegem, akit bipoláris betegség gyanúja miatt vizsgálgattunk, (bár leginkább is felhangolt szinte sosem depressziós), mígnem kiderült, hogy kilóra eszi a rosenrotot, a felírt recepteket, pedig gondosan kidobálta. Nekem jó, de a családja kicsit nehezen viselte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése