2009. április 29., szerda

Hogy érzik magukat svéd fiatalok?

Fler unga mår psykiskt dåligt
2009-03-25
Svédországban egyre több fiatal szenved valamilyen psychés zavarban, olvasható Socialstyrelsen népegészségügyi felmérése alapján készült beszámolóban. A fiatal nők között drámaian megnőtt az öngyilkosságot megkísérlők száma.



Foto: Photos.com

A szerdán (25/03-09) közzétett jelentésben, ami az 1987-es kezdés óta a 7. ilyen felmérés, világosan látható az a tendencia, miszerint a fiatalok között a psychés megbetegedések száma folyamatosan növekszik.
A statisztikákból az is kiderül hány fiatalt kezeltek kórházban depresszió és szorongás miatt.
Különösen szembetűnő a 16 és 24 év közötti nők körében az öngyilkossági kísérletek számának növekedése.
1987-ben 100000 nőből, ebben az életkori csoportban 200 kísérelt meg öngyilkosságot míg 2007-ben már 350…..

Néhány kiemelt adat és grafikon a jelentésből: Folkhälsorapport 2009 (PDF formátumban)



A fenti táblázatok a 16-24 év közötti korcsoport különböző panaszainak gyakoriságát, illetve annak változását mutatja 1988 és 2005 között. (1: szorongásos szavarok 2: alvászavarok 3: nyak és vállfájdalmak 4: állandó fáradtság érzet 5: általános egészségügyi állapot 6: csökkent munaképesség (a betegek saját panaszai alapján. Lila: nők, zöld: férfiak)



a 12. Táblázat azt mutatja, hogy 100000 lakosból hányat kezeltek psychiátriai fekvőbeteg osztályon 1987 és 2007 között a különböző korosztályokban. Bal oldali táblázat: nők, jobboldali: férfiak.



13. ábra. Itt két korcsoportra és nemekre bontva látható, hogy 100000 lakosból hányat kezeltek psychiátriai osztályon psychosis, depresszió és szorongás miatt.



14. Ábra. Öngyilkosság a fiatalok között.
Befejezett öngyilkosságot elkövetők száma 100000 lakosra számítva
1969 és 2006 között a 16-24 éves korcsoportban.


 



15. Ábra Öngyilkossági kísérlet különböző korosztályokban 1987-2007 között.
Öngyilkosság, önsértés (beleértve a tisztázatlan eseteket) miatt kórházban kezeltek száma 100000 lakosra számítva.

2 megjegyzés:

  1. Hát tudod Ildi, akkor minek nekik gyerek. Mellesleg agyonhangoztatják a gyerek jogát, mihez is? sokmindenhez. csak ahhoz nem hogy gyerek lehessen. néha látok anyukákat, akik ugyanolyan divat szerint nyomják mint a saját lányuk, nem tudnak a korukkal öregedni (nem kell vénasszonynak kinézni, de ne is akarjon huszonévesnek negyven fölött), jószerivel konkurálnak a saját gyerekükkel. Én nem tudom, de a gyökértelenség nagyon nagy baj itt, nemzetileg is. baromi ambivalens vagyok, egyrészről agyonhangoztatják a történelmüket meg a teljesítményeiket, másrészről meg akár a himnuszukat megkérdőjelezik, ha arról van szó hogy nehogy konfliktusba kerüljenek a bevándorlókkal. hm.
    tunya: abszolut jól látod a dolgokat - nézd meg a tehetségkutató versenyüket. és nézd meg az angolt. Simon Cowell úgy belemondja az arcába valakinek ha tehetségtelen, hogy ihaj, míg itt valami mókusnak, aki énekelgetni kezdett a zsüri előtt, aszonta a zsűritag, aki lenyomta a gombot hogy hagyja már abba, hogy hm hm igen igen, talán túl hamar nyomtam le a gombot, mer a végére azé nem lett rossz. hát tudod. nincs verseny. nincs versenyszellem. mert úgyis megkapja az államtól ami kell. és sajna egyreközelebb vagyunk ahhoz, hogy az állami pénz (mert erről van szó) elfogy, és akkor lesz sírás rívás meg felháborodás. sajna.

    VálaszTörlés
  2. Evergo, kérdezed,hogy mihez is van joga a gyereknek... Sajnos mindenhez!
    Mint gondolom Ti is tudjátok, Svédország az egyetlen, ahol "tilos a gyereknevelés".
    Törvényileg kimondták, hogy a gyerekeket nem lehet csesztetni, nem szabad semmiért rájuk szólni,ne adj isten kissé emeltebb hangon fegyelmezni őket. Mindent szépen meg kell beszélni velük. Ez talán megy egy darabig,de akinek van gyereke,az tudja,hogy ez nem jön be mindig.
    A minap nem tudtam leparkolni, mert két ADHD palánta állt meg az autó mögött a parkolóhelyemen,és csak néztek ki a fejükből.
    Még véletlenül se mentek volna arrébb. Én ugye nem szólhatok, mert azonnal rendőrt hívnak, a nagymama aki velük volt csak várt,hogy majd a két tüncike arrébb megy. /végül én mentem arrébb/

    A szomszédoktól megtudtam,hogy kb 20 éves a törvény. Ez látszik a beteg fiatalokon is. Ők is legtöbben a 20-25 éves korosztályból vannak. Aztán persze a belőlük érkező gyerekek. Dolgozni sajnos nem tudnak,mert az fárasztó. Csak a környékemen lakik kb 6-8 olyan fiatal,akik huszonévesek, egész nap tv-játékoznak,éjjel buliznak és kapják az államtól a lakást meg a segélyt. Na, persze gyereket tudnak csinálni! A szomszédom kislánya is nevelőcsaládnál lakik. Időnként elhozzák megmutatni,oszt annyi. Valóban gyökértelenek.
    Az idősebbek,akikkel beszélek,szintén nem nézik jó szemmel ezeket a változásokat. De ez van.
    Bocs,hogy hoszú voltam, de engem is nagyon bosszant ez az egész!

    VálaszTörlés