2009. április 20., hétfő

Aggasztó nővérhiány Dániában

Tusentals sjuksköterskor saknas inom danska vården.


Dániában akut nővérhiány van. Ennek ellenére az orvoskar részéről nagy ellenállást váltott ki egy javaslat, ami arról szól, hogyan emeljék a nővér munka presztízsét.
Jelenleg 2500 nővér állás betöltetlen a dán egészségügyben. 6 év múlva ez a szám 7000 lesz a Dán Nővérszövetség számításai szerint.
.
A dán önkormányzatok körében nagy a nyugtalanság.
„Valóban szorult helyzetben vagyunk. Emelni kell a szakma imaget, hogy úgy tekintsenek a nővér munkára, mint egy izgalmas, megbecsült szakmára. A fizetésüknek is meg kell felelnie a kompetenciájuknak és a felelősségnek ami rájuk hárul", mondja Bern Hansen szóvivő a Berlingske Tidende újságnak.


Azért hogy emeljék a nővér munka elismertségét mind a Dán Önkormányzatok, mind a Dán Nővérszövetség be akar vezetni egy ráépített képzést.
Az elképzelés az, hogy a nővérek bizonyos krónikus betegségekre tovább képezzék magukat, diagnózist állíthassanak fel és gyógyszert is írhassak fel receptre.
Az Orvosok Szakszervezete és az Orvosok Szövetsége nem támogatja az ötletet.
„Ha én krónikus beteg lennék akkor én biztosan orvossal szeretném kezeltetni magam, mondta Erik Kristensen hivatalvezető a Berlingske Tidenge-nek.
(Dagens medicin 09.04.14.)


A cikkhez sok komment érkezett pro és kontra.
Többek között egy nővér is azt írja, hogy ha beteg lenne, csak orvostól fogadna el orvosi kezelést és csak nővértől ápolást.
Páran azt is megkérdezik, hogy ha a nővérek elkezdenek orvosi munkát végezni, akkor abból a kevés nővérből mennyi marad aki valóban ápol. Ki fogja ápolni a betegeket?
Az önkormányzatokat is támadják, hogy így akarnak spórolni. A nővérek fizetése sokkal alacsonyabb, mint az orvosoké, így jobban megéri nővérekkel végeztetni orvosi feladatokat, mintsem magas orvosi béreket kifizetni.
Az általános vélemény az, hogy meg kell fizetni őket, akkor majd többen jönnek nővérnek, nem pedig orvosi feladatokat bízni rájuk.
Aztán persze vannak az otthoni orvos-ellenes hangokhoz hasonlóak is, miszerint csak azért tiltakozik az orvoskar, mert féltik a glóriát a fejükről.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése