2009. április 20., hétfő

Első napom

a svéd munkahelyemen :)


Ahogy korábban már írtam, nem szoktam könnyen feladni. Úgy tűnik a sok próbálkozás végül eredményt hozott,sikerült elhelyezkednem Örebroban egy nagy IT cégnél (www.edb.com).
Közben azért egy tapasztalattal ismét gazdagabb lettem. .Érdemes lehetőleg svédeket megadni referenciaként. Az általam megadott referencia személyek (tanárok az SFI-ben, szakmai kapcsolatok otthon és Ausztriában) közül főleg a svédeket hívták fel, akik a szakmai tudásomról nem tudhattak semmit.Többek között ezért is hasznos, ha jársz az SFI/Komvux-ba, akkor is ha unalmas. Nem beszélve arról, hogy egy bizonyos szint elérése után ösztöndijat is fizetnek. Nagyon úgy tűnik, hogy nem feltétlenül a szakmai tudásod érdekli őket, hanem inkább az, hogy tudsz-e csapatban dolgozni, hogy mennyire tudod a konfliktusokat kezelni stb. Ezt tavaly is tapasztaltam.
Arra is érdemes felkészülni, hogy egy toborzás (főleg nagyobb cégek esetében) több hónapig is elhúzódhat. Én január végén találkoztam először egy fejvadász céggel, majd egy hónappal később az adott cég képviselőjével először majd újabb 1 hónap múlva másodszor. Ekkor tudtam meg, hogy megcsíptem az állást. Ezután már "felgyorsultak" az események, szerződés aláírás és már el is jött a mai nap. Mindez csak 3 évbe és többszáz beadott pályázatba került. Szóval most újra "pendlázom", igaz nem 2000km-t mint első évben haza Magyarországra, hanem csak 100-at (oda-vissza).
Szóval sorstársak, kitartás!
És néhány jó tanács a végére:
Svédül tudni kell! Ne bazirozzatok arra, hogy itt mindenki tud angolul.
Minden állást meg kell pályázni!
Ha valaki az Eniro-n is nézi az állásokat az segítségül hívhatja a kedvenc RSS olvasóját is, és nem kell mindig a böngészőt megnyitni, hogy megnézd van-e jónak tűnő ajánlat
.


Ami a pendlazas/ingázás költségeit illeti: a munkahely nem fizet költségtérítést, de magánszemélyként levonhatod az adódból.
Kocsival nekem ez havi 2000 SEk-be kerül, busszal, ugynevezett pendlakort-tal( havi bérlet) 980 SEK
Folyt köv. az első benyomásokról, tapasztalatokról.
 

2 megjegyzés:

  1. Gratulálunk az álláshoz!!

    Én a magánnyugdíjbefizetésre is azt hittem, higy le lehet írni az adóból, de most derült ki nekem, hogy csak az adóalapot csökkenti, azaz kb. a 35%-a kerül ténylegesen csak levonásra.
    Gyanítom ez a helyzet az ingázás kltsgével is, ami nekem is aktuális lesz a jövő évi adóbevalláskor. Tudsz biztosat?

    VálaszTörlés
  2. :)
    Csak az elektronikus adobevallashoz ne felejtsd el a szamlaszamodat is csatolni, kulönben varhatod a penzedet - majd csak augusztusban jön meg csekk formajaban. (Tavaly en igy jartam - eszembe sem jutott, hogy a Nagy Testver a szamlaszamomhoz nem fer hozza...)
    Orsi

    VálaszTörlés