2009. január 12., hétfő

Szép új világ - a svéd abortusz törvény

Ha már a császármetszésekhez kavarodtunk, úgy gondoltam folytatom és szemezgetek még kicsit a szülészet-nőgyógyászat területéről.

Aktuális ez mostanában azért is, mert a pathológusok, anesztesek, radiológusok, psychiáterek után már a nőgyógyászok is pakolnak el otthonról. Ez azért már tényleg arra enged következtetni, hogy tarthatatlan a helyzet.

Abortusz törvény

A jelenlegi abortusz törvény (1974:595) 1975 január 1.-én lépett hatályba.
Evvel egy időben megszűnt a terhesség megszakításának törvénye (1938:318).
Bizonyos változtatások történtek 1996 január 1-től (1996:660), de lényegében az 1974-ben elhatározottak vannak ma is érvényben.
A Socialstyrelsen 2004-ben adta ki az abortuszról szóló előírásait, javaslatait SOSFS 2004:4(M)

Abortuszt a nők kérése alapján lehet végezni.

Ha egy nő a terhességének megszakítását kéri, azt a terhesség 18. hetéig lehet elvégezni. (1§ abortlagen).
Az abortuszról és annak következményeiről mind szóban mind írásban információt kell adni a nőknek.
Amikor egy nő elhatározta magát, hogy megszakíttatja a terhességét az a lehető leghamarabb el kell elvégezni. (2. fej. SOSFS 2004:4 (M)
18 év alatti nők. Az, hogy egy nő kiskorú, semmiféle korlátot nem jelent számára, hogy saját kérése alapján elvégezzék az abortuszt. Ennek ellenére, arra kell biztatni, hogy saját akaratából meséljen a terhességéről és a tervezett abortuszról a gondozójának, vagy más felnőtt személynek.
Az egészségügyi személyzetnek alapvetően nincs joga a fiatalkorú terhes gondviselőjével felvenni a kapcsolatot az ő hozzájárulása nélkül.
Ha a fiatalkorú olyannyira fiatal, vagy úgy ítélik meg, hogy saját maga nem tudja a helyzetét megoldani, rendezni, akkor mégiscsak ajánlatos értesíteni a gondviselőjét.
Ha ez nem lehetséges a kiskorú terhes és a gondviselője közötti viszony miatt, akkor a felelős egészségügyi személyzetnek mérlegelnie kell, hogy helyette a Socialstyrelsennek tesz az esetről jelentést a Szociális törvény 14 fejezet 1. § alapján.

(Azért írtam le ilyen pontosan, mert az elején magam sem akartam elhinni)

2 megjegyzés:

  1. amikor mi jöttunk Svedorszagba meg kötelezö volt a författningskurs ahol megtanultunk ilyen es ehez hasonlo inyencsegeket. Ugy, hogy ez mar nam lep meg. Egyebbkent a magyer törvenyhozas is erre tendal...

    VálaszTörlés
  2. ezzel mi a baj? a 18 hét? az mondjuk tényleg kicsit soknak tűnik..

    VálaszTörlés