2009. január 22., csütörtök

A más baja mindig érdekesebb!

Egyre több rádió és TV riporttal találkozom ami a Magyarországgal és az ott uralkodó szörnyűséges gazdasági helyzettel foglalkozik.
Itt is működik a jól bevált elterelő taktika. Csámcsogjon a nép a más baján, akkor talán nem figyel annyira a sajátjára.
Ettől még azért igaz, ami igaz.Na meg az is igaz, hogy itt még azért mindig sokkal jobb helyzet.
Minden attól függ, mit mivel hasonlítunk össze.
Ha a 10 évvel ezelőtti svédországi gazdasági helyzetet hasonlítgatnák a jelenlegi svéd-világ gazdasági válsággal akkor valószínűleg a svédek (is) elkeserednének.
 

Vajon másnak is feltűnt az az apró nüansz amikor 3:17-nél a néni ezt mondja: "nem győzöm gyógyszert fizetni meg az orvosnak adni meg ilyesmi." amit a svédek úgy fordítottak, hogy "nem győzöm fizetni a gyógyszert és a betegellátást (sjukvård) . Ez a apró "hiba" abból adódik, hogy a hálapénz a svédek számára értelmezhetetlen és ismeretlen.

 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis videót találtál, én is itt próbálom elmagyarázni a svédeknek, hogy egy két dolog hogy megy Nálunk otthon,hááátt mit ne mondjak sokszor csak pislognak és buta arccal próbálják eldönteni, hogy hülyéskedek e vagy komolyan beszélek....A hálapénzt akármeddig próbálgattam magyarázni tényleg nem értették....
    A videóhoz meg annyit, hogy azt megértem, hogy az öreg virágárús néni, meg a bácsi a fürdőben nem beszél angolul, de az mekkora világszégyen, hogy egy minisztériumi főatyaúristen nem képes angolul nyilatkozni....

    VálaszTörlés