2008. szeptember 18., csütörtök

Rättpsykiatri - Igazságügyi Psychiátria

Manapság ez egy forrongó téma több szempontból is, de erről majd később.
Lássuk az Igazságügyi Psychiátria feladatait:


·         Ide olyan betegek kerülnek ellátásra, akik súlyos psychiátriai zavarban szenvednek, bűncselekményt és követtek el. A bűncselekményt a betegség hatására követték el.
Bíróság ítéli őket Igazságügyi  Psychiátriai kényszerkezelésre.
Az erre vonatkozó törvény az LRV (Lagen om Rättpsykiatrisk Vård)

·         Särskild vård krävande patient (különleges ellátást igénylő beteg) elhelyezése átmeneti időre, általános psychiátriai osztályokról. Pl. átmenetileg nagyon nyugtalan, agresszív betegek biztonságba helyezése, az állapot rendeződéséig.

 

·         Risk - farlighetsbedömning. Annak hivatalos véleményezése, igen alapos kivizsgálás alapján, hogy a beteg valójában mennyire veszélyes, mekkora az esély egy újabb bűncselekmény elkövetésére.

·         Patienter från häkte och kriminalvård
Fogdában és egyéb büntetés végrehajtó intézetekben elhelyezett egyének   kezelése, akik psychiátriai ellátásra szorulnak

 


Célja:
A psychiátriai betegek kezelése a szakma szabályai szerint, nagyon pontos diagnózis felállítása után. A személyiség feltérképezése. 
A bűncselekmény feldolgoztatása. Próbálkozások a bűnismétlés elkerülésére.
Nagyon fontos feladat a rehabilitácó, a beteg visszavezetése a normális életbe.

Feladata kettős, részben a beteg kezelése, tünetek csökkentése, rizikó csökkentés
Másrészt a társdalom védelme. Mindez komplex munka, orvosok, psychológusok, nővérek, munkaterapeuták, psycho-pedagógusok, tanárok stb. dolgoznak teamben.
Nagyon pontos kezelési tervet készítenek, amit rendszeresen követnek, ha szükséges korrigálnak.

A igazságügyi kényszerkezelésre (LRV) ítélt betegek ellátása két szinten zajlik.
Részben vannak speciális igazságügyi psychiátriai intézetek, részben normál psychiátriai osztályon is kezeljük őket.
Hogy ez mitől függ?
Ha a Bíróság valakit LRV-re ítél, annak is két formája van, az elkövetett bűncselekmény súlyosságától és a bűnismétlés veszélyének mértékétől függően.

·         LRV ”med särskild utskrivningsprov” - Ez azt   jelenti, hogy csak a Bíróság dönthet szabadságokról, végleges kiírásról. Tehát ők a nehezebb betegek, ők általában az Igazságügyi Psychiátriai Intézetekben maradnak.

 

·         LRV ”utan särskild utskrivningsprov” - ez azt jelenti, hogy a szabadságokról és végleges kiírásról nem a Bíróság, hanem az orvos dönthet. Az ilyen betegeket ki szokták helyezni normál psychiátriai osztályokra. Az adott osztály osztályvezető főorvosának a felelőssége ennek eldöntése.

(Sajnos nálunk is vannak ilyen betegek, tehát ez elősorban az én feladatom és felelősségem erről dönteni. Ha tehetném kihagynám! Nemcsak nekem, de más ”általános" psychiáternek sem sok tapasztalata van ez ügyben, az igazságügyi psychitria külön szakvizsga)

Milyen betegség csoportból kerülnek ki a kényszerkezelésre ítélt betegek?

A betegek 60 %-nak van alkohol, vagy drog problémája, tehát komoly addictologiai tudásra is szükség van.
A másik kiemelendő, hogy egy széleskörű vizsgálat során azt találták, hogy igen magas ebben a csoportban a neuropsychiátriai betegségben (Autizmus spektrum betegségek, ADHD) szenvedők aránya.
Sok a személyiségzavaros, és persze megtalálhatók a schizophreniás  és egyéb psychotikus betegek.


A Socialstyrelsen időnként felméréseket végez, megnézi, hogy adott napon hány beteg állt LPT, vagy LRV alatt. (Az idén is volt egy ilyen nap amikor minden psyk.osztálynak az országban le kellett adni ezeket az adatokat.
Ez itt 2005 maj. 18.-i állapot.:
Ezen a napon 1426 beteg állt igazságügyi kényszerkezelés alatt. (LRV), ebből 88% úgy, hogy csak Bíróság dönthet a kiírásról. Ezeknek egyharmada szabadságon volt.
Kétharmaduknak psychósis diagnózisa volt, egy ötödüknek személyiségzavara, mint fődiagnózis. 

Az aktuálisok ami miatt az Igazságügyi Psychiátria az „asztalon„ van:
A helyzet az, hogy nagyon sok megyében,  nincs elég hely az igazságügyi psychiátriákon. Nálunk Örebróban biztos. Ugyanakkor van egy-két megye ahol szinte mindig van hely. (okokat ne kérdezzétek!) 
A Bírósági döntéseket mindeképpen végre kell hajtani, de mit lehet akkor tenni?.
Más megyében kell helyeket vásárolni, ami egy vagyonba kerül, főleg ha a hosszú ápolási időket nézzük. (korábban már írtam, hogy minden megye a befolyt adókból és némi központi pénzekből tartja fent a saját Eü. ellátását.)
Az ilyen Igazságügyi Intézetek is megyei finanszírozásúak. Örebro megyében is szinte a igazságügyi helyek vásárlása jelenti a legnagyobb kiadást, elvonva a pénzt más területektől.
Volt egy terv, hogy Örebro megye és a szomszéd Värmland megye közösen épít és üzemeltet egy új Igazságügyi Psychiátriát, így mindkét megyének helyi elhelyezésnek számítana.
Ezt most elvetették, mert valószínűleg változások jönnek.
Nagy a nyomás a megyék részéről a kormány felé, mert a büntetés végrehajtás alapvetően állami feladat. Azt mondják ne legyen ez kivétel akkor sem, ha psychiátriai kezelés is szükséges hozzá.
Úgy néz ki van remény arra, hogy az Igazságügyi Psychiátria  finanszírozása visszakerül az állami feladatok közé.

A másik aktualitása, hogy rövid időn belül Säterböl  az Igazságügyi Psychiátriáról két turnusban 3  ápolt is megszökött, de más városokból is. Az egyik ápoltat igen veszélyes gyilkosként tartották számon, országos körözést adtak ki. Szerencsére a rendőrség jól dolgozott hamar megfogták őket, sőt egy régebb óta szökésben levő beteg is horogra akadt.
Volt témája a médiának rendesen!.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése