2011. január 23., vasárnap

D-vitamin ami nincs, de legalábbis kevés

Egyre több cikk foglalkozik a D-vitamin hiánnyal itt is, otthon is. Engem nyilvánvalóan a depresszió és a D-vitamin hiány kapcsolata foglalkoztat. 2 éve Stockholmban egy érdekes előadás is elhangzott a témáról.
A depresszió mellett azonban a D-vitamin hiány  többek között a csökkent immunitásért (influenza!!), a daganatos betegségek gyakoribb előfordulásáért is felelős .
Gondoltam utánajárok kicsit a dolognak, ezért elkezdtem az osztályra bekerült betegek D-vitamin szintjét ellenőrizni. (Igen megörültek az amúgy is magas labor költségek további emelkedése miatt.)Mit mondjak alig találtam normál értéket.
Ez nem egy tudományos vizsgálat, hiszen normál kontroll csoportom sem volt, csak egy kis kiváncsiság.
Eredmény 28 betegből 3-nak volt a D-vitamin szintje a normálérték (75-150 ug/ml) alsó határán a többi alatta. A átlag 42 volt, a legalacsonyabb 10, a legmagasabb 85.
A betegek nagy része szorongásos zavarokkal és depresszióval küzd, de volt köztük néhány schizophren beteg is.
Ezeknek a betegnek elkezdtem a D-vitamin pótlást, de eredményről még nem tudok beszámolni,valószínűleg nem is fogok tudni, mert már nem ott dolgozom, nincs módomban követni őket.
Itt Svédországban nem olyan régen létezik tiszta D3 vitamin készitmény, azelőtt csak kombinációban
A- vitaminnal vagy Calciummal volt kapható. Magyarországon létezik tabletta 1000 NE és 3000 NE, ennek könnyebb az adagolása.
A gond csak a dózissal van, mert úgy tűnik sokkal magasabb adagokra van szükség mint ahogy eddig adagoltuk és ami a hivatalos ajánlás.
Eleinte sikítottak a patikában a receptjeimtől, de aztán lementem és megbeszéltük. (kaptak mellé egy kis szakirodalmat is)
A svéd hivatalos ajanlás szerint 2 éves korig, bizonyos esetekben 5 éves korig napi 400 NE. Felnőttekről szó sincs, legalábbis ami a profilaktikus D-vitamin adását illeti.
A finnek már megint beelőztek, mert módosítottak (http://www.thl.fi/sv_SE/web/sv/meddelande?id=23892) az ajánláson. Ezek szerint 18 éves korig kell profilaktikus D-vitamin kezelésben részesíteni   minden gyereket
Az ajánlás konkrétan:
2 éves korig 400 NE egész évben.
2-18 év között napi 300 NE, egész évben.
Terheseknek és szoptatós anyáknak 400 NE és egész évben, nemcsak a téli hónapokban.

Nem tudom a svéd tempóval ez mennyi időbe fog telni?  Mármint a hivatalos ajanlás megváltoztása.
A Läkartidningen egyik cikke szerint pedig biztonságosan, túladagolás veszélye nélkül a következő dózisok adhatóak:
10 éves kor alatt napi 1000NE
10 éves kor felett napi 2000 NE
Felnőttnek napi 4000 NE

Szóval hajrá kollegák, ellenőrizzétek ti is gyakrabban.!Hogy ezek után mennyit merjünk rendelni azt döntse el mindenki maga.
A Svédországban élőknek egy jó tanács: a patikákban recept nélkül kapható D-vitamin Olja ACO, 25 ml-t tartalmaz egy csöppentős üvegben. A leirat szerint 1 ml 33 csepp, de ez nem stimmel. Amikor 5ml-t rendeltem, akkor a nővérkéim eleinte kicsepegtették az 5x33 cseppet, ami kapásból 8 ml lett. Szóval ne cseppekben számoljátok az adagot,helyette azt vegyétek alapul, hogy 1 ml D-vitamin olja az 2640 NE (IE)/ ml. Fontos még, hogy a D-vitamint elég hetente egyszer adagolni, mivel zsírban oldodó vitamin és elraktározódik

Egy kis személyes adalék. Mondanám, hogy én mint normál kontrol, de nem mindenki szerint vagyok 100-as, ezért nem mondom.
Ősszel anélkül, hogy tudtam volna mennyi a D-vitamin szintem, elkezdtem napi 1000 NE-t szedni. Január elején otthon megnéztük és az eredmény elég megdöbbentő lett.- 23 ug/ ml. Mennyi lehetett előtte, bele sem merek gondolni. Most napi 3000 NE –t nyomok, majd szólok ha túladagolási tüneteim lesznek. Persze kapja az egész család. (Mi is szólunk majd - a család)
Első gondolata nyilván mindenkinek az lesz, hogy persze Svédországban sokat van sötét, de elmondanám téjékoztatásul, hogy éves átlagban ugyanannyi a napsütéses órák száma, itt ahol én lakom, mint Magyarországon. Szerintem ez otthon legalább ekkora probléma.

Itt egy svéd nyelvű cikk 2007-ből;
 http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

14 megjegyzés:

  1. "A leirat szerint 1 ml 33 csepp, de ez nem stimmel.... Szóval ne cseppekben számoljátok az adagot."

    Lám, lám, nem hiába viccelnek annyit a patikusokkal/ról :-)

    Legegyszerűbb megkérdezni egy vegyészt, aki tudja, hogy 1 csepp térfogata (majdnem hajszálpontosan) 0.05 ml. :-))

    Utána a matematikust, aki elosztja az 1-et 0,05-el, ami 20 csepp. Tovább nem segítek :-))

    Ha jól tudom, Norvégiában manapság is lenyeletik a gyerekekkel a napi egy kanál tőkemájolajat. Mondom, nem biztos, de mintha erről olvastam volna valahol.

    Üdvözlettel

    Skandikamera

    http://skandikamera.blog.hu

    (Azért írok teljes címet, mert a "google fiók" profil nem mindig ugrik be.)

    VálaszTörlés
  2. zsoltson:
    Az én gyerekkoromban otthon a csukamájolajat adták a gyerekeknek. A tökehal talán nem olyan gyakori vendég arrafelé

    VálaszTörlés
  3. Otthon igen, nyeltem is eleget belőle, de én itt a testvéri norvég nép szokásáról írtam...

    ;-)

    Üdvözlettel

    :-)

    Skandikamera

    VálaszTörlés
  4. Szia Ildi!

    A börgyógyászatban is állandóan aktuális téma a D vitamin szerepe,ezért gondoltam, hogy közzéteszem az Aktuális bőrgyógyászati állásfoglalást napozásról, szoláriumról és a D-vitaminról,Kemény Lajos Professzor Úr a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke foglalta össze:
    1. A nyári hónapokban (április-májustól októberig) kevés napfény elegendő ahhoz, hogy a megfelelő D-vitamin szintézis bekövetkezzen. Tehát, mi bőrgyógyászok elegendőnek tartunk annyi napsugárzást, ami az idő alatt éri a bőrünket, amíg nyári öltözetben a munkahelyünkre megyünk, illetve onnan hazatérünk. Ezen felül minden további napozás már a káros mellékhatások túlsúlyba kerülését jelentheti.
    2. A téli, kora tavaszi hónapokban a D-vitamint pótolni kell. Ennek legmegfelelőbb forrása a D-vitamin direkt bevitele tabletta formájában, illetve a D-vitaminban gazdag táplálkozás előtérbe helyezése (pl. halak).
    3. A bőrgyógyászati szakma továbbra sem javasolja a szoláriumozást semmilyen célból, még a D-vitamin téli pótlására sem, mivel káros hatásai messze meghaladják az esetleges várható előnyt, mármint a D-vitamin szintézist. (A D-vitamin pótlása, több veszélytelen forrásból is megoldható biztonságosan, ezért a szolárium nem ajánlott.)

    4. A fényvédő krémek megszokott alkalmazása nem befolyásolja a nyári hónapokban a D-vitamint szintézist, tehát a tűző napon továbbra is javasoljuk a fényvédelemnek ezt a módját (fontos, hogy a fényvédők az UV-A és B sugarak ellen is nyújtsanak védelmet, tartalmazzanak fizikai fényvédő komponenseket és a megfelelő mennyiségben használjuk azokat).

    Normálisan a D-vitamin 90%-a a bőrben képződik a napsugarak hatására. Érdekes jelenség ugyanakkor, hogy minél több napozás hatására, nem keletkezik annál több D-vitamin, hanem az egy bizonyos szinten állandósul. Sok napozás tehát nem eredményez sok D-vitamint, viszont a napsugarak káros hatásai egyre jobban érvényesülnek.
    Javaslom mindenkinek, hogy mielőtt döntést hozna a D-vitamin pótlásával kapcsolatban, először győződjön meg róla, hogy mekkora a D-vitamin szintje. Ez rutin vérvétellel megmondható. A 25(OH) D-vitamin szintjét kell meghatározni és az eredményből eldönthető, hogy van-e teendő.
    A kutatási eredmények alapján az látszik, miszerint a D-vitamin nem vesz részt a daganatok kialakulásának megelőzésében, viszont szerepe lehet a már kialakult daganatos betegségek leküzdésében. Így az ilyen betegségekben szenvedőknek azt javasolhatom (ártani nem árthat alapon), hogy ők feltétlenül nézessék meg a D-vitamin szintjüket, és amennyiben ez alacsony, akkor gondoskodjanak a pótlásáról.

    Sok szeretettel üdvözöllek: gallokovacs

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsi:
    Üdv a fedélzeten és kössz a kiegészítést.
    Kéne már dumálnunk ,néhány évtizeddel elmaradtunk

    Ildi

    VálaszTörlés
  6. Szia Ildi!

    Írtam emailt is neked a blogban megadott címedre,és folytattam az önéletrajzomat is a blogon. Üdv:Zsuzsa

    VálaszTörlés
  7. Zsuzsa:
    E-mailt nem kaptam.

    Ildi

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Én szeretek leveleket írni, küldj egy érvényes címet a gallokovacs@gmail.com -ra.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Zsuzsanna!
    ajánlom figyelmetekbe az alábbi cikket:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-es-a-rak.htm
    van ott még több hasonló is (pl. D vitamin és melanoma ... stb.)

    VálaszTörlés
  10. bocs, talán így jobb lesz:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-es-a-rak.htm

    VálaszTörlés
  11. Kedves Szil! Leletem a következő: D vitamin 25,7 nmol/L (referencia értékek 75,0-250,0). A háziorvosom 3000 NE D vitamint írt fel. Tényleg bevehetek napi egy szemet? (A tájékoztató szerint kéthetente kéne egy szemet szednem.) Még egy kérdés, a tájékoztatóból idézem: "A D-vitaminterápia alatti megfelelő kalcium- és foszforbevitelnek a kezelés szempontjából alapvető jelentősége van." Kalcium szintem úgy látom rendben, érdemes lenne foszfor szintet nézetni tényleg? Válaszaidat előre is köszönöm. Hakapeszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Napi 3ooo egység bevehető kockázat nélkül . Felnőttek egyszerre max. 5o ooo (!) egységet vehetnek be és ezt hetente lehet ismételni. Azért nem ez a lökésterápia a leggyakoribb. Van egy képlet amivel ki lehet számolni hogy összesen mennyi D3 vitaminra van szükésg ahhoz, hogy a jelenlegi szintről a normális zóna alsó szintjére ( 75 mmol/l) emelkedjen. Ha 2 hónapos kezelési időt számítunk és napi szedést akkor a szint 1 mmol/l-el való emeléséhez egy átlagos felnőttnek 8o NE kell( kövér felnöttnek 16o).
      Képlet, normál súlyú felnött esetén:
      75- jelenlegi érték x 8o x 6o
      Összesen ennyi D3 vitaminra van szükség.
      Ezt lehet napi elostásban vagy hetente egyszer a napi adag 7-szeresét vagy akár 5o ooo NE pár alkalommal egy hetes szünetekkel.
      A te esetedben :
      75-25.7 x 8o x 6o = 236 640
      Tehát összesen ennyi egységet kell bevinned, hogy elérjed a 75 mmol/l-es normál alsó szintet. Ha napi 3ooo NE-t szedsz, akkor ezt 78 nap alatt fogod elérni.

      Olvastam cikkeket hogy depresszios, egyéb psziches zavarokkal küzdök úgy 12o mmol/l-es szintnél kezdték jobban érezni magukat. Ez még csak kezdeti tapasztalat, nem tudományosan igazolt állítás. Ezen a téren is mg sok a kutatnivaló.

      Törlés
  12. Köszönöm szépen a válaszod!!! Mivel szorongásos-depressziós problémáim vannak, a 78 nap és a normál alsó szint messzinek ill. kevésnek tűnik. Felgyorsíthatom vajon valahogy a folyamatot? Boldog karácsonyt kívánok.

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok ! Én rengeteg tanulmányt végig olvastam, az én D vitamin szintem 32,5 nmol/L. Évek óta olvasok cikkeket a D vitaminról és csak pozitívumot olvastam. Most, hogy kivizsgáltak közölték szedjek napi 1000 Ne-t naponta. Vettem is egy készítményt aminél ez cseppekben adagolható és 5 napja el is kezdtem szedni. Tapasztalat:
    Rémálmok, feszültség, izzadás, ingerültség, halál félelem.
    Amit tudni kell évekig voltam pánik beteg, mert nem tartottam a Cöliákiám előírt diétámat, miután vissza tértem a diétás étkezésre az állapotom normálnak mondható. A D vitamin szedése 1 nap alatt vissza hozta a betegségemet. 1 Napja hagytam abba és már jól aludtam és a szorongások is eltűntek. Ma pont volt nálam egy gasztoenterológus és meg kérdeztem, hogy lehetséges e ilyen tünet a D vitamin szedésénél. A válsz igen volt !!! A labilis idegrendszer nem viseli jól a megemelkedett szerotonin szintet és sajnos pánik tünetekhez vezet. Ezt sok ember nem ismeri fel időben és a pszichiátrián köt ki. A D vitamin szint nem általánosítható mindenkinek meg van a maga szintje....., lehet, hogy ami nálam alacsony az alapból ennyi volt. Az emberek D vitamin szintjét 3-4 évente mérni kéne születéstől és akkor lehetne megmondani, hogy önmagához képest romlott e. Sajnos a D vitamin a sok pozitív cikk alapján csodaszernek van feltüntetve, miközben egyesekben komoly károkat tehet. Nekem szerencsém volt a Dr.-nővel, mert 5 éve D vitamin kutatásban vesz részt és pontosan tudta a tüneteimet. Sajnos, ha más orvossal konzuláltam volna, biztos meggyőz, hogy szedjem tovább a D vitamint, mert ilyen tüneteim ettől nem lehetnek.

    VálaszTörlés