2009. szeptember 6., vasárnap

A várandós anyák (egyelőre) nem kaphatnak H1N1 ellen védőoltást

Inget godkänt vaccin för gravida
Nerikes Allehanda 2009.08.29


Életveszélyes állapotban van egy uppsala-i terhes nő aki sertés influenzával fertőződőtt meg. A vírus fertőzés fokozottan veszélyes a terhes anyákra és amilyen gyorsan lehet vakcinálni kell őket a SOS (Socialstyrelsen) előzetes,elméleti javaslata alapján.
A probléma csak az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a vakcina megkapja az engedélyt terhes nőknél való alkalmazásra.      
Valójában semmilyen adattal nem rendelkezünk a terhes anyákra vonatkozóan. Ez egy komplikált helyzet nyilatkozza Charlotta Bergquist, a svéd gyógyszerészeti intézet (Läkamedelsverket) munkatársa.
Az intézet a SOS-al együttműködve egy protokollt dolgoz ki,még a várható tömeges vakcináció megkezdése előtt.
Az kétségtelen, hogy a terhesség esetén valamivel nagyobb az esély a súlyosabb komplikációk kialakulására. Ugyanakkor maga a védőoltás is veszélyes lehet.
Az az igazság, hogy az oltóanyag tudományos módszerekkel nem lett bevizsgálva terhesség esetén, sőt egyáltalán semmi ilyen irányú vizsgálat nem készült.
Jelenleg nem tűnik veszélyesnek ez a védőoltás, de minden egyes esetben egyénileg kell elbírálni az előnyöket és a kockázatot.
(Figyelem, itt a GSK által gyártott készítményről van szó, nem pedig a magyar, most gyorstalpaló tesztelés alatt álló csodaszerről)


Megjegyzés:
Ehhez képest Magyarországon a terhes anyák képezik azt az egyik rizikócsoportot akiknek különösen javasolják a védőoltást
amit jelenleg éppen 3 éves"önkénteseken"  próbálnak ki .
Szeptember 3-án kezdték meg a gyerekek teszt-oltását. Állítólag az is elhangzott a rádióban hogy szeptember 18-án megkezdik a tömeges védőoltást.
Akkor most számoljunk egy kicsit!
A teszt oltást követően előszőr a 21. napon ellenőrzik a vérben, hogy termelődött-e ellenanyag (jobb helyeken az immunválasz még nem jelent hatékonyságot).
Akkor hogy is van ez? 
3+21=18????
És akkor hol van még a többi hazugság!!!

1 megjegyzés:

  1. Szia Ildikó,

    Miért gondolod, hogy az a védőoltás segítene a terhes hölgyön? Pontosan a fejlődő immunrendszerre azaz kisgyerekekre és terhes asszonyokra (inkább persze a csemetéjükre) a legveszélyesebbek ezek az anyagok. Nincsenek tesztelve senkin és semmin, azt rakhatnak bele, amit akarnak. (1976-ban 1 ember halt meg hasonló "kóroktól" a US-ben. A kapott vakcinától jóval többen.) Ez is csak egy influenza, ami túl van spirázva.

    VálaszTörlés