2009. szeptember 1., kedd

Az első svéd áldozat

Hétfőn, koraeste az Uppsalai egyetemi kórház sajtótájékoztatóján közölték, hogy a múlt hét pénteken elhunyt férfit a H1N1 vírus fertőzte meg.  A férfi nem volt mostanában külföldön, nem voltak influenzára utaló tünetei és nem is állt kórházi kezelés alatt. (Az nem tisztázott, hogy milyen tanácsokat kapott telefonon a vårdcentráltól).


Svédországban a vírus megjelenése óta 915 esetről tudnak, ebből 144 esetet a múlt héten és 102-t pedig azt megelőző héten regisztráltak, vagyis emelkedőben van a fertőzések száma. A legnagyobb növekedést a 10-39 éves korosztályokban mutattak ki, hogy miért arról egyelőre csak feltételezések vannak.


Eredeti (svéd nyelvű) cikk itt olvasható.


Ugyancsak Uppsalaból szállították a Karolinska-ba azt a 30 éves terhes nőt akit jelenleg szív-tüdő gép (biopumpa) segítségével tartanak életben. Korábban 3 másik fiatalt is szív-tüdő gépre kellett rakni mivel az ő tüdejük is képtelen volt ellátni a feladatát, mind a 4 beteget a H1N1 vírus fertőzte meg.


Eredeti (svéd nyelvű) cikk itt olvasható.


Várhatóan szeptember közepén érkezik Malmöbe a GSK által gyártott H1N1 vakcinából az első szállítmány. Pontos időt és helyet biztonsági okokból nem tudhatjuk. A szállítás lebonyolításában szerepet kap a hadsereg, a titkosszolgálat és az Interpol is. Malmöben 21 részre osztják a szállítmányt (megyénként 1). Semmilyen konkrét fenyegetést nem kaptunk a szállítmánnyal kapcsolatban, de fel kell készülnünk váratlan eseményekre is nyilatkozta Ann-Marie Dellner a stockholm megyei felelős.


A Postát bízták meg a szállítás kivitelezésének 80%-al mivel a rendelkezik a vakcina szállításához szükséges hőmérsékletet biztosító teherautókkal.


Eredeti (svéd nyelvű) cikk itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése