2008. május 5., hétfő

Nobel Karlskogában

 

Ígértem, hogy írok Nobelről és Karlskogáról.
Nobel akit Európa leggazdagabb bohémjének tartottak, élete utolsó három évét Karlskogában töltötte. Megvásárolta a Björnbors Herrgård-dott, uradalmat a rajta álló  épülettel, ami az utolsó otthona lett. Itt működik napjainkban a Nobel múzeum.
Több állandó kiállítás találhato benne. A birtokot Nobel 1894-ben vásárolta meg és újitotta fel.  A bútorokat Stockholmből hozatta, a tapétákat Angliából rendelte. Az épületet 1972-ig lakóépületnek használták, eztán alakították ki a múzeumot az eredeti bútorokkal és némi korabeli kiegészitéssel. Itt építette fel a laboratóriumát, ahol intenzív kutató és fejlesztő munkát végzett. Az épületben ma az eredeti berendezés és felszerelés található meg felújitott formában és itt található Nobel műszaki könyvtára is A legismertebb találmánya a a Dinamit, de neki köszönhetjük műselyem, műbőr és a szintetikus gumi gyártásának módszerét is. Tökéletesítette a varrógépet, kifejlesztett egy ejtőernyős fényképezőgépet tartalmazó rakétát, amivel légi felvételeket lehetett csinálni. Kb 300 bejegyzett szabadalma volt. Megvásárolta a karlskogai (ma is létező) Bofors gyárat, ami főleg  vasércfeldolgozással foglalkozott. Itt ágyúkat gyártott.
Nobel jelentőset alkotott a precíziós öntés területén is. A múzeum szabadtéri részén látható óriási hajócsavar példázza ezt. Végrendelétben a vagyonát egy alapítványra hagyta, avval, hogy hozzzák létre a Nobel díjat. Az ekkörül folyó jogi viták ismertek. A végső birósági döntés itt Karlskogában született meg. Az akkori Bíróság épületében ma művészetek háza üzemel. A herrgård területén található még az ipari múzeum is ahol  bepillantást nyerhetünk a  Bofors gyár 350 éves múltjába.
A Nobel Múzeum június és augusztus között van nyitva. Részletek a weboldalukon megtalálhatók.

Mégtöbbet megtudhatunk a Nobellel készült riportból.

Egy rövid film Karlskogáról amiben a Nobel múzeum is látható.

 

1 megjegyzés:

  1. Ha jól emlékszem (azt hiszem még Te mesélted Ildi), hogy Nobel felrobbantotta az apját? Persze, lehet, hogy csak valamit férleértettem.

    VálaszTörlés