2008. május 30., péntek

Káosz várható júliustól a cégbíróságokon

http://index.hu/gazdasag/magyar/cgbr080529/


Van ahol így csinálják, van ahol másképp. Svédországban a cégbejegyzés/elindítás kicsit másképp működik mint otthon. Egyrészt rengeteg anyagot lehet találni a weben, akár a skatteverket, akár a bankok, akár más weboldalakon. Magyarországhoz hasonlóan itt is több cégforma létezik, mindegyiknek meg van a maga feltételrendszere a sikeres alapításhoz. Ha megvan, hogy milyen cégformát szeretne az ember akkor a https://www.foretagsregistrering.se/ oldalra vezet az út.
Ez a Bolagsverket (cégbíróság svéd megfelelője) és a Skatteverket (APEH) közös oldala/szolgáltatása. Ezen az oldalon, egy meglehetősen sok kérdésből álló kérdőívet kitölti az ember, leellenőrzi, digitálisan aláírja  (e-legitimation) és beküldi az említett hivatalok részére. Itt lehet megadni a cég nevét, a tevékenységi területet és a hozzátartozó statisztikai számot (természetesen linkek vannak, hogy ha utána kell nézni valaminek) valamint itt lehet megbecsülni előzetesen a várható bevételt, nyilatkozni arról hogy mikor szeretné a cég az áfa bevallást elkészíteni, majd befizetni. Ugyanitt kell arról nyilatkozni, hogy külföldi cégekkel lesz-e együttműködés, de azt is itt kell megválaszolni, hogy a tevékenységhez kapcsolódó eszközöket a leendő cég vagy az ügyfeleknek kell beszereznie.
Ha minden szép és jó, akkor pár hét múlva megérkezik a registrering bevis (bejegyzést igazoló papír a hivataloktól) és meglehet kezdeni a gazdasági tevékenységet. Érdekes példa, amikor én kitöltöttem a kérdőívet és beadtam, utána pár nappal jött egy levél a Bolagsverkettől, hogy a megadott mezőt máshogy legyek kedves kitölteni, mert a jelenlegi formájában nem jó. (Mint szoftver tanácsadó beírtam, hogy a Microsoft termékeit is támogatjuk. De a szabályok szerint más cég neve nem szerepelhet az adott helyen.) Írtam nekik, hogy miként tudnám kijavítani a dolgot. Kb. 2 óra múlva felhívtak (!), hogy megbeszéljék a kérdést velem. Miután nem tudtam elfaxolni, azt mondták jó lesz emailben is. El is küldtem, pár napja meg is jött a bevis :). Külföldi személyek esetén kérnek az otthoni adóról igazolást, ha valakinek sikerül az APEH-hel megküzdeni akkor ez sem akadály. Az ügyintézés a Skatteverketnél is a Bolagsverkethez hasonlóan, gördülékeny és rugalmas volt.

Első körben ennyit a cégekről idekint, ha a kommentekben érdeklődés mutatkozik akkor folytatom a beszámolót/részletesebben írok.

Szabolcs

2 megjegyzés:

  1. Ferenc: utana jarok a kerdeseidnek. a cegformak hasonloak egyebkent. itt is sok mindent le lehet vonni (lakasodban van az irodad akkor annak a koltsegeit etc). de 1-2 nap mulva jelentkezem a bovebb infokkal.

    VálaszTörlés
  2. Mennyibe kerül Svédországban a cégalapítás? Elektronikusan most már otthon is igen gördülékeny, és olcsó is.

    VálaszTörlés