2008. március 16., vasárnap

Dohányzás

Tényleg kevesebben dohányoznak, de azért akadnak itt is jószámmal. A lényegi különbség, hogy közel sem olyan erőszakosak, mint otthon. Nem akarják nekem megmagyarázni, hogy a tolerencia jegyében köteles vagyok beszívni, amit ők kifújnak.
Természetesen az egészségügyi intézményekben, de még a környékén is tilos a dohányzás. (Kivétel a psychiátriai osztály, ahol van egy erős elszívóval és dupla ajtóval zsilipelt dohányzó helység a betegek számára)






























Emlékszem, otthon hiába nem volt szabad a kórházban dohányozni mert mindenki a főbejárat előtt fújta. Mire az ember átverte magát a dohányzók tömegén már meg is fulladt. Mély nyomott hagyott bennem az is, amikor terhesen a 2. gyermekemet várva,  egy kétgyerekes kolléganő a sokadik cigijét fújta a képembe az irodában. Erre én,tény és való, kissé ingerülten nyitottam ki az ablakot. Na, kaptam is érte rendesen. Megkérdezte,ugyan miért nem megyek már végre tp-re, ahelyett, hogy itt hisztizek egy kis cigifüst miatt. No komment.
Múltkor kezembe akadt egy körlevél, ami a dohányzás szabályozásáról szól. 
Eszerint dohányozni csak a kijelölt helyen szabad. Ebből 5 van a kórház területén, természetesen épületen kívül. Amolyan buszmegálló kinézetű épitmények, teteje van, oldala nincsen. Munkaruhában dohányozni  tilos. Mielőtt kimennek át kell öltözni és ki kell blokkolni. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás nem számit bele a munkaidőbe. 





















A kórház honlapján (http://www.orebroll.se/karlskogalasarett/start____9264.aspx) is találtam információkat erről. Örebro megye már 1992-ben határozatot hozott, hogy az egész megyét, illetve azok intézményeit dohányzásmentessé teszik. A karlskogai kórházat 2003-ban nyilvánították hivatalosan is rökfri (dohányzás mentes) kórházzá. Ez nem csak a tiltásról szól, hanem az ezügyben kapható segítségről is. A kórházban működik egy tobakprevention mottagning (dohányzás megelőző rendelés) A személyzet képzést kap, hogyan segítse a betegeket a leszokásban még psychiátriai betegek esetén is.
A következők olvashatók a honlapon és egy kis ismertető nyomtatványon:

A dohányzás mentes kórház azt jelenti:

Neked, aki betegként vagy itt

- A személyzet felvilágosít a dohányzás egészségkárosító hatásáról
- Minden bentfekvő betegnek jár dohányzásról való leszokást segítő gyógyszer és egyéb támogatás a leszokáshoz a bentfekvés ideje alatt
- A műtétre váró betegeknek időt kell adni a dohányzás abbahagyására.


Neked aki itt dolgozol:

- Te példakép vagy itt és a dohányzás mentes kórház  követe.
- Csak az előirt pihenő idődben, ebéd idődben dohányozhatsz, munkaidőben nem.
- Azok akik betegekkel érintkeznek nem dohányozhatnak munkaruhában
- Segítséget kaphatsz a dohányzásról való leszokáshoz a Landstinghälsan-tól (üzemorvosi szolgálat a megyei alkalmazottaknak) fizetett munkaidőben.

Még ezügyben is van némi elmaradásunk.

1 megjegyzés:

  1. :D Tudom-tudom, hosszas vitáink voltak minderről már a kurzuson. dehát az élet pont ettől szép! Mindettől függetlenül várlak benneteket péntek éjjel a kompnál és előtte jól kiszellőztetem a környéket is :D

    üdv, Zsolt

    VálaszTörlés