2010. október 15., péntek

Otthonszülés Svédországban

Mivel otthon ez a téma most jól felkorbácsolta az indulatokat, gondoltam itt az ideje, hogy utánajárjak itt mi a helyzet.
4 éve amióta itt élek soha egy szót nem hallottam otthonszülésről és újságban sem találkoztam a kérdéssel, igaz nem is kerestem.
Könnyű helyzetben vagyok, mert itt van szabályozás és van statisztika is.


Lássuk hát a tényeket.
A legfontosabb kérdés, hogy szabad-e Svédországban otthon szülni ?  
A válasz igen, semmiféle törvény nem tiltja.
Ennek ellenéra a szulesek  csak igen kis százaléka zajlik otthon.  (< 0,1%!!!)

A Socialstyrelsen ajánlást adott ki erre vonatkozólag is:
(Allmänna råd om hemförlossning SOFS 19900:22)


Az állásfogalásuk szerint alapvetően kerülendő az otthonszülés, egyértelműen a kórházban történő szülést ajánlják. Tiltás azonban nincs.
Álláspontjuk szerint:
"Lehetetlen előre meghatározni hogy kik tartoznak a teljesen rizikómentes csoportba. Még ha teljesen egészséges is a terhes nő, normális lefolyású is a terhesség, mégha teljeskörű rizikó felmérés is történt, akkor is léphetnek fel súlyos komplikációk.
Nem kérdéses, hogy előállhatnak olyan akut szituációk a szülés kapcsán, mégha ritkán is, amik a gyerek és az anya életébe kerülhetnek, ha perceken belül nem kapnak megfelő ellátást."
Minden landsting (megye) maga döntheti el, hogy állja-e az otthonszülés költségeit. Csak kevés megyében van erre lehetősség. Stockholm megyében pl. lehet kérvényezni a költségtérítést, Halland megyében nem térítenek.
Nemrég volt egy eset amikor elutasították a szülők költésgtérítési kérelmét. Perre vitték a dolgot és el is veszítették.
Egy otthon szülés költsége kb 22000 SEK. Az ország nagy részében tehát ennyit kell kifizetni saját zsebből, ha valaki otthon akar szülni.


Az elbíráláshoz a Socialstyrelsen alapkritériumait veszik figyelembe.


Ezek a következők:


- az anya nem lehet elsőszülő


- a korábbi terhességeknek és szüléseknek normál lefolyásúaknak kellett lenniük, nem lehet császármetszés az előzményben.


- a jelenlegi terhességnek is normál lefolyásúnak kell lennie.


- nem lehet semmiféle rizikófaktor ami befolyásolhatná a szülés lefolyását pl. diabetes, magas vérnyomás, folyadekfalhalmozodás a szervezetben, nagy magzat stb.


- nem lehet ikerterhesség, fejvégű fekvés szintén követelmény, normális szülési terminus (37-41) és spontán fájástevékenységnek kell lennie.


- Az anyának kötelezően konzultálnia kell az az orvossal, aki a szülés helyéhez legközelebb eső kórházban dolgozik és ahova várhatóan szállítani fogják a szülőnőt komplikációk esetén.


- Informálni kell őt a várható előnyökről, hátrányokról és a várható kockázat növekedés mértékéről. Az információ átadását és megértését aláírásukkal kell igazolniuk


- 2 bábának folyamatosan elérhetőnek kell lennie, bármikor is indul be a szülés


- A szülést vezető teamnek és a legközelebbi szülő intézetnek együtt kell működni a következőképpen:  • A bábáknak irásos információt kell benyújtani a tervezett otthonszülésről a 35. terhességi hét előtt.

  • Az anyának kötelezően találkozni kell az orvossal

  • Telefonon be kell jelenteni az intézetnek a fájástevékenység megkezdtét és a szülés befejeztét.

  • A bábák kötelesek mindent dokumentálni.


- A szállítást úgy kell megtervezni, hogy szükség esetén max 40 perc alatt beérhessenek a szülőnővel a legközelebbi szülészeti intézetbe.


- 25-72 órán belül gyermekszakorvosnak meg kell vizsgálnia az újszülöttet


- A teljes felelősség a szülést vezető orvosé és a bábáké.


- A bábáknak természetesen működési engedéllyel kell rendelkezniük, és számlát kell adjanak a költségekről.


Ez tehát az ajanlás ami alapján a bábák vállalhatják az otthonszülést és amiknek a teljesülése esetén néhány megye állja a költségeket.


Ennyit a szabályozásról.
Nemsokára jövök összehasonlító statisztikákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése