2010. szeptember 29., szerda

Föräldramöte - szülői értekezlet

Igen, ilyen is van errefelé. Múlt héten épp Alexandra lányom osztályában, aki most 5.-be jár.
Szerencsénkre nagyon jó osztályfőnöke van. Immáron 2 éve. Tulajdonképpen ő tanít minden tantárgyat - angolt, matekot, svédet, kémiát stb.
Az adott körülmények, pontosabban a svéd oktatási rendszer keretei között mindent megpróbál, hogy annyi tudást adjon át amennyit csak tud. Néha szembeúszik az árral - szerencsénkre.
Avval kezdte a mondókáját, hogy a szülők segítségét szeretné kérni.

Elmesélte, hogy a helyzet tarthatatlan. Már 24-en vannak az osztályban, elkezdtek kamaszodni és van jópár gyerek, akik a viselkedésükkel finoman szólva zavarják a tanítást. Elviselhetetlenül magas a zajszint az órákon. Egyre több gyerek feszült, ideges, fáj a fejük. Valamit tennie kell. Mivel büntetni nem lehet, hát gondolt egyet és feltalálta a spanyol viaszt. JUTALMAZÁS. Arra gondolt, hogy azok akik egész héten jól viselkednek, pénteken jutalmat kapnának.
Felírta a táblára, milyen jutalmakra gondolt. Pl. akik nem rosszalkodtak azok megnézhetnek egy filmet, társasozhatnak, netezhetnek, esetleg egy órával korábban mehetnek haza (ezt persze csak a szülő előzetes értesítése és beleegyezése esetén).
Előadta a tervét az iskola vezetésnek, de nem kapott engedélyt rá. Azt a feltételt szabták, hogy a szülők többségének meg kell ezt szavaznia.
Ha nem...? Akkor se büntetés, se jutalmazás csak hangzavar és a fejfájás.
Na ez volt az a segítség amit tőlünk kért.
Ne mondjam volt olyan szülő aki azonnal diszkriminációt kiáltott és azt akarta, hogy ne legyen elég a többségi döntés. Sőt azt akarta, hogy írásos szerződést  kössenek külön minden szülővel.
Szerencsére győzött a józan ész és megszavaztuk.
Az egyik kommentelőm egyszer ezt írta:" Svédország az egyetlen ország ahol törvény tíltja a gyereknevelést"
Tényleg úgy tünik időnként, hogy a  józan ész hivatalból töröltetett errefelé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése