2010. szeptember 9., csütörtök

Orvoshiány - skandináv prognózis

Minden második évben összeül az Észak-Európai Orvosok Szövetségének egy csoportja (SNAPS - Samnordiska arbetsgruppen för prognos - och specialist-utbildnings frågor), hogy áttekintsék a Skandináv országok munkaerőpiacát az orvosok szempontjából és prognózist készítsenek.
A SNAPS ezévi jelentése is fenyegető orvoshiányt prognosztizál mindegyik északi országban. Számításaik szerint évente 1.6 százalékkal több orvosra lesz szükség különböző okok miatt.



Jelmagyarázat:


zöld szín - "elérhető", dolgozó orvosok száma ("kínálat")


sárga - 2010-es valószínűleg reális becslés


lila - Az "alternatív" prognózis ami a jelenlegi rendszer átszervezése, optimalizása nyomán jönne létre


 


Ezt is figyelembe véve 2015-re 3350, 2025-re 4350 orvos fog hiányozni az ellátásból Svédországban. Ez az előrejelzés jobb mint a 2008-as, amikor is már 2015-re jósoltak 4400-as és 2020-re 6000-es orvoshiányt. A javulás magyarázata részben a 170 új hely (2008 óta) az orvosképzésben és az egyre nagyobb számu külföldi orvos aki munkavállalási engedélyért folyamodik Svédországban.
Az utóbbi időben 1200, külföldi diplomával rendelkező orvos kapot évente engedélyt . 2008-ban ezt évi 600-ra kalkulálták. A mostani rapport évi 800 küldföldi diplomás orvossal számol. Nehezíti a prognózist az is, hogy az új technológiák, vizsgálatok, kezelések megjelenése is növeli az igényeket. A lakossság átlagéletkora is nő, ami egyben az ellátandók számának növekedését is jelenti. Bonyolítja a helyzetet, hogy az egyes foglalkozási csoportok között is variálódnak a feladatok. Egyre több feladat kerül át az orvosoktól más foglalkozási csoportokhoz a képzések színvonalának emelkedésével.
Létezik egy alternatív prognózis is. Úgy gondolják, hogy jobb szervezéssel effektívebbé lehetne tenni az ellátást. Svédországban is úgy gondolják, hogy nagy tartalékkal rendelkeznek még e-téren. Effektívebb módszerekkel, jobb együttműködéssel az orvoshiány nem lenne ekkora mértékű a növekvő igények ellenére sem.


Munkanélküli orvosok?



A skandináv országokban 100 000 aktív korban levő orvos van, ezzel szemben alig pár száz a regisztrált munkanélküli (dán adatok nincsenek). Figyelembe véve azonban hogy minden harmadik szakorvos 50 év feletti, a munkaerőpiac még jó ideig kedvező lesz az orvosoknak.
Az orvos import továbbra is meghatározó jelentőségü lesz az orvosi ellátottság biztosítására. Emellett a SNAPS javasolja a mielőbbi AT és ST (rezidens és szakorvosjelölt) képzés kiépitését valamit, hogy kínáljanak részmunkaidős foglalkoztatást a nyugdíjas orvosoknak.
Izlandon a gazdasági válság miatt az állami alkalmazotttak így az orvosok fizetése is 10-15 százalékkal csökkent. Ennek hatására sok izlandi orvos hagyja el hazáját és vállal külföldön munkát.
Tovább növekszik a nők aránya az orvosok között. Finnország 57%, Svédország 47%, Dánia 45%, Norvégia 43%, Island 31%

Läkartidning, 2010 szeptember Nr 351-7


Ajánlom figyelmébe ezt a prognózist az illetékeseknek, akik most állítólag nagyon dolgoznak azon, hogy otthon tartsák a rezidenseket és a jól képzett szakorvosokat akik kinevelhetnék a jövő orvosgenerációját.
Dobálóznak hangzatos lőzungokkal valami életpályamodellről, miközben tovább vágják a fát az orvosok hátán és hallgatólagosan tűrik azt a  minősíthetetlen mocskolódást ami rájuk zúdul.
Nagyon, de nagyon fel kell kötniük a gatyát, ha akarnak valamit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése