2010. március 5., péntek

Radon - ennek már a fele se tréfa

Nem tudom hír-e ez a hír otthon, itt mindenesetre sokat foglalkoznak vele az újságok.
A WHO új ajánlása szerint a lakásokban megengedhető radon sugárzás az eddigi max 1000 Bq/m3 helyett csak 100 Bq/m3.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a radon sokkal veszélyesebb, mint gondolták. Minden 100 Bq/m3 16%-al emeli a tüdőrák kockázatát.
Svédországban a jelenlegi határérték 200 Bq/m3.
A radon sugárzás csökkentése a lakásokban az új határértékre Svédországnak milliárdokba kerülne.
A radon kérdéssel először akkor találkoztam, amikor házat kerestünk. Az eladó házak nagy része hivatalosan bevizsgált és ebbe a házban mérhető radon szint  is beletartozik. Ha ez nem volt megadva, akkor a vásárló kérheti, hogy méressék be.
A radon sugárzás sok mindentől függhet. A területtől, az építőanyagtól stb. Az önkormányzatok honlapján megtalálhatók az egyes városrészekre vonatkozó adatok is. Karlskogában pl. a centrum mögötti dombos területen magasabb a radon szint valamiért.
Otthon mérik ezt vajon a lakásokban, házakban? Vagy csak én maradtam le erről?

Véletlenül találtam egy magyar cikket a radonról és svéd radon helyzetről, amikor egy Kirunában található bánya múzeum után kutakodtam a neten.
Ezen az oldalon pedig minden szükséges infó megtalálható. Hova fordulhatunk, ha meg szeretnénk méretni a házunk radon sugárzását, milyen módszerrel lehet csökkenteni stb.
A radon csökkentő eljárásokhoz támogatás is igényelhető. Ez a költségek 50%-a lehet, de max. csak 15000 SEK.
Ez a támogatás kombinálható adó csökkentéssel is (ROT avdrag). A támogatást az anyag költségre fordíthatjuk, a munkadíj pedig az adóból vonható le. Ezeknek persze szigorú feltételei vannak.
Részletek az Adóhivatal weboldalán (Skatteverket) találhatók.
Természetesen elektronikus úton is lehet igényelni a támogatást.
(Ezek az adatok a 200 Bq/m3-re csökkentésre vonatkoznak. Hogy mi lesz, ha hivatalosan is 100 lesz a határ még nem találtam adatokat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése