2010. március 6., szombat

Az eltűnt influenza nyomában

Még egyszer utoljára az (H1N1) influenza témáról.
A március 5.-i NA-ban találtam egy cikket a következő címmel:


"Influenzan som försvann" (Az eltűnt influenza)
"2009 az influenza éve lesz. A WHO riadót fujt és az Örebromässan előtt (itt rendezték be az oltási központot) tízezres sor alakult ki. De mennyire is voltunk betegek tulajdonképpen?" Nem különösebben. Ezt mutatják Försäkringkassan (TB) statisztikái.
A NA annak nézett utána, hogy az itteni TB hány napra fizetett táppénzt szülőknek, akik beteg gyereket ápoltak otthon. (VABdagar). Ez egy egyszerű indikátora annak, hogy egy adott megye lakossága mennyire volt beteg egy adott periódusban.

A számok igencsak meglepőek.
Az októbertől januárig terjedő időszakban 20%-kal kevesebb napra fizettek TP-t mint az előző év azonos periodusában. Sőt az utóbbi 5 évet áttekintve 2009-ben volt ez a szám a legalacsonyabb.
A cikk további részében aztán mindenféle teóriák következnek az okokról. Van aki azt mondja, hogy mivel rengeteg kézfertőtlenítő fogyott ez lehet az oka. Aztán ezt cáfolják, hogy az csak egy kis részét akadályozhatta meg a fertőzéseknek, hiszen az influenza alapvetően légúti fertőzés.
Aztán egy kis áradozás, hogy milyen jó sokan (de mégsem elegen) oltatták be magukat. Az is előkerült, hogy azért komoly bajok voltak a szervezéssel. Gyorsan kifogytak a készletek, sosem tudták mikor jön a következő adag. Az emberek akkor is beálltak a sorba, ha nem volt oltóanyag, hogy hátha mégis, aztán mégsem.
A gyerekek oltásával is gondok voltak. Nekik 2 oltás javasolt. Az elején megkapták az elsőt, aztán nem volt oltóanyag a másodikra. Az sem volt biztos egy darabig, hogy meg tudják-e oldani a 2. kört.


Ha visszanézitek az influenzáról szóló írásaimat, a bemásolt statisztikákat a járványról valamint a massvakcination megkezdéséről szóló írásokat, látható, hogy akkor kezdték a tömeges oltásokat, amikorra a járvány gyakorlatilag már lecsengett.
Ez a kis statisztika még nem az igazi, de azért valami.
Jó lenne ha otthon is rendelkezésre állnának pontos statisztikák arról, hogy volt-e pandemia egyáltalán, milyen volt a megbetegedési arány az oltottak és a nem-oltottak körében stb.
Jó lenne látni azt a statisztikát is amire alapozza Falus elvtárs a kijelentését a 800000 újinfluenza megbetegedésről kishazánkban!
Összahasonlításképpen: Svédországban a bejelentett esetek száma 2010 február 25.-ig 11000.
A pontos statisztikák fontosságára különösen azon szaktekintélyek és szakújságírók figyelmét szeretném felhívni akik nemrégiben az ATV Hőmérő műsorában mélyrepültek.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése