2010. március 13., szombat

Kezdő orvosként Svédországban

Múltkoriban már írtam a svéd orvosképzésről. Most igazán aktuális lett a téma, mivel otthon egyre élesebb a helyzet. Gondolok itt a végzős orvostanhallgatók akciójára, amivel megpróbálják megtorpedózni a "röghöz kötési" törvényt.
Végre valaki felveszi a kesztyűt! Az orvosok évtizedeken keresztül csak jajveszékeltek (beleértve magamat is) és sztrájknak csúfolt valamiken kék lufikat eregetett. Az eredményt láttuk. Ennél sokkal keményebben kell fellépni. Azért most már megmozdult valami.
Nyilvánvaló, hogy ha nem fogják visszavonni, vagy érdemben módosítani a törvényt, akkor azok a végzősök, akik aláírják a nyilatkozatot, hogy nem vesznek részt a szakképzésben az egyetem elvégzése után külföldön fognak majd munka után nézni.
Sajnos a kezdő orvosok akciója nem igen támogatott a nép részéről. Nem tudom miért olyan nehéz megérteni, hogy nem külföld az elsődleges cél, hanem egy élhető Magyarország.
Errefelé ha sztrájk van kicsit más a hozzáállás.
Ahogy számítottam is rá, ma be is futott az első megkeresés.
Egy 5. éves orvostanhallgató érdeklődik a kezdő orvosok elhelyezkedési lehetőségeiről Svédországban. Gondolom, jön a többi e-mail is gyorsan.
Ezért elhatároztam, hogy megpróbálom összegyűjteni az infókat, amik szükségesek lehetnek.
Svédországban az orvosképzés eltér valamennyire a miénktől, ezért ezt is áttekintjük.
Jöjjenek először adatok a skandináv orvos helyzetről.( Holnap. Ma már kicsit későre jár)
Sorozat indul, hajrá fiatalok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése