2010. január 6., szerda

Amiről mostanában sokat vitatkoznak 1. Bérorvos bérek

Nemrégen megjelent egy hír a Dagensmedicin-ben arról, hogy Dalarna megyében az orvoshiányra való tekintettel megemelik a sürgősségi osztályokon dolgozó bérorvosok fizetését. (magyarázat hogy mi az a bérorvos kicsit később).
Eddig évi 1.5 millió SEK volt a maximum, de ezt a korlátozást most eltörölték.
Egy 5 napos jourpass (ügyelet) most 38500 SEK-t ér.
Ez éles vitát váltott ki, sokan kritizálják a jelenlegi rendszert.
Vannak akik egyszerűen felháborodtak azon, hogy lehet ilyen nagy különbség a fizetések között. Mások mélyebbre ásnak és az orvosképzést és jelenlegi ineffektív egészségügyi rendszert okolják.

Összehasonlításképpen néhány átlagfizetés (bruttó):
Rendőr: 24000 SEK/hó
Nővér: 22000 SEK/hó
Osztályos orvos (nem szakorvos): 32000 SEK/hó
Szakorvos: 50000-60000 SEK/hó
Ügyvéd: 1500-3000/óra
Csőszerelő: 1000 SEK/óra
(forrás egy komment, szerintem nagyjából stimmelnek)

Nézzük akkor mi az a bérorvos, vagy ahogy itt hívják őket hyrläkare, stafettläkare.
Az ilyen orvosok egy közvetítő cég alkalmazottai, vagy vállalkozói szerződéssel dolgoznak nekik.
Oda ugranak be hosszabb-rövidebb időre ahol éppen szükség van rájuk.
Itt Karlskogában mielőtt mi magyarok idejöttünk, évekig nem volt állandó alkalmazott orvos. Bérorvosokkal húzták ki. Igaz nagyjából ugyanaz a 6-8 orvos váltotta egymást hetenként, néha kéthetenként.
Van aki főállásban dolgozik így, van aki a szabadsága vagy az ügyeletekből összegyűjtött szabadnapjai terhére vállal beugrást.
Van, hogy valaki a saját munkahelyén csak 75 vagy 50 %-ban dolgozik és minden 4. héten vagy havonta 2 hetet bérorvos. Van aki a magasabb bérért teszi, van aki az állami alkalmazotti lét visszáságaitól menekül.
Egy bérorvos mindig outsider marad. Ennek rengeteg előnye van. Nem vesz részt a tipikusan svéd, órákig tartó möte-ken (megbeszélés) Semmi projekt, meg tesztelés, meg utánkövetés, meg értékelés és hasonló időpocsékolások.
És ami fontos ő szabja a feltételeket, legalábbis egy bizonyos határig és az is, hogy sokkal több ideje marad a betegekre.
A hátránya, hogy azért ez eléggé cigány élet.
Egyre több ilyen cég működik. Én is sok ilyen ajánlatot kapok. Szemrebbenés nélkül a munkahelyi e-mail címemre küldözgetik, szinte heti rendszerességel, a listát az állásokról.
Az átlagos felajánlott bér 28000 SEK (brutto)/hét alkalmazottként, 36 vállalkozoként. Általában két hetente fizetnek. Ígérnek jó nyugdíjat, fizetett továbbképzéseket. Fizetik az utazást és szállást, sokszor szállodában.
Hogy ebből mi valósul meg, tapasztalat híjján nem tudom.
Az ügyintézés egyszerűnek tűnik, interneten lehet kiválasztani és lefoglalni a helyet és a hetet, amit el tudsz vállalni.

Svédország próbál megszabadulni a bérorvos rendszertől, de nem nagyon sikerül. Ez egy ördögi kör. Tulajdonképpen nincs is orvoshiány Svédországban. Legalább annyi orvos jut 10000 lakosra, mint bármelyik másik európai országban. Csak elpocsékolják az orvosaikat az erőltetett team munka és egyenjogúság címén.
A bérorvos nagyon drága. 2 bérorvos 5 alkalmazott orvos bérét viszi el.
Nem tudják megtartani az orvosaikat megyei és önkormányzati alkalmazottként.
Olyat is hallottam, hogy felmondanak a saját munkahelyükön, majd elszegődnek egy ilyen céghez és kiközvetíttetik magukat az eredeti munkahelyükre tartós helyettesnek. Dupla bér, kisebb kötöttség.
5 magyar pszichiáterről tudok eddig, akik már bérorvosként dolgoznak, de valószinűleg többen is vannak. A radiológusok körében is elég népszerű ez a fajta kereset kiegészítés. Sokan Norvégiába járnak át.
Ha jól tudom van aki hazaköltözött és otthonról repül ki időnként egy-két hétre dolgozni.
A múltkor a reptéren találkoztam egy volt kolleganővel, akiről nem is tudtam, hogy Svédországban dolgozik. Ő Barcelonán keresztül jött ugyanabban az évben, amikor én.
Már ő is átállt. Megígérte, hogy ír majd nekem egy posztot a bérorvoskodásról. Annyit mondott, hogy az azért nem olyan fényes ez a dolog, mint amilyennek látszik. Várom az írását.! Ha átugrotok evergo blogjára ott is találtok infót erről az életmódról. Ő két hétig privát orvos a rendelőjükben 2 hétig pedig stafett.

Örebro megye ahol én dolgozom, kihúzott vagy két évet bérorvos nélkül, de aztán sokan leléptek, így nem maradt más választása, mint bevállalni megint párat.
Tavaly azért nem kaptam pár hónapig ügyeletet, mert a két bérorvos kikötötte, hogy minden ügyeletet ők ketten visznek. A hónap első 15 napján az egyik, a hónap másik felében a másik volt folyamatosan bakjour, vagyis szakorvos ügyeletes a primerjourosok mögött. Ez azt jelenti, hogy telefon végen vannak, de azért elég sokszor be is kell menni.
Magunk között szólva nem szeretném, hogy rólam döntsenek 15 napnyi folyamatos ügyelet vége felé.
Mikor felvetettem hogy ez nem nagyon felel meg a munkatörvényének és az EU munkaügyi szabályainak, azt mondta a megyei főnökünk, hogy ha közvetítő cég ezt bevállalja akkor ez az ő saruk.

Hogy mi van a sokat, szinte már frázisként emlegetett „patient säkerhet”-tel (biztonságos betegellátás) arról nem beszél senki.
Legközelebb fordítok majd néhányat a fizetésemelésről szóló újságcikk kommentjeiből.

1 megjegyzés:

  1. SZia! Nem a bejegyzéshez tartozik, de én Halmstadban voltam 1 évig :) Én nagyon irigyellek, egyszer visszamegyek, de haza nem :)

    VálaszTörlés