2009. augusztus 14., péntek

A vakcina drága és értelmetlen

Egy vezető svéd influenza kutató szerint a sertés influenza egyáltalán nem az a halálos járvány ami megrengeti a világot. Emiatt drága, felesleges és értelmetlen a teljes svéd lakosság beoltása.


Ezt a pénzt inkább arra kellene felhasználni, hogy felkészüljünk a jövőbeni valóban veszélyes járványokra. Újabb vírusok, újabb figyelmeztetések és újabb védőoltások jönnek. A végén pedig a költségek óriásira nőnek - nyilatkozta Björn Olsen az uppsalai egyetem professzora. 


Kevesebb megbetegedés a vártnál


Amikor a teljes lakosság beoltásáról a döntés megszületett akkor azzal számoltak, hogy minden beteg 1.7-2 másik embert fertőz majd meg. A sertésinfluenza azonban 30%-al kisebb mértékben bizonyult fertőzőnek, emiatt a halálos áldozatok száma is kevesebb az vártnál.


Gazdasági számítások a háttérben


A vakcina várható költsége 1.2 milliárd SEK lesz az ősz folyamán és ehhez jön még az oltás beadásának költsége.


- Ez (sertés influenza) sosem terjedt robbanás szerűen. Egy már korábban is köztünk létező vírusból alakult ki és emiatt sokan  rendelkeznek már részleges ellenállással vele szemben. Ezért az oltás teljesen értelmetlen - mondja Olsen aki szívesebben látna egy hazai vakcina előállítását segítő befektetést.


A SOS azzal érvel, hogy a táppénz költségei nagyobbak lennének mint az oltás költségei. Végeredményben az oltások hátterében egyszerű gazdasági megfontolások állnak.


Aki szeretné a riportot megnénzi svédül az kattintson!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése