2009. augusztus 29., szombat

Gáz van babám!

Ma délután, munka után kolleganőm hívott telefonon. Rögtön éreztem a hangján, hogy gáz van. Kérdezi van-e vezetékes gáz Svédországban, merthogy tudomása szerint nincs, de mégis az egész ház ahol a lakása van, a pincétől a padlásig iszonyatos,erős gáz szagtól bűzlik. A legalsó szinten érződik legjobban, de fent is egyre erősebb. Becsöngetett néhány lakásba, de nem nyitott ajtót senki.

Lakik néhány idős egyedülálló ember is a házban, gondolta hátha azok hagytak valami gázcsapot nyitva.
Közben  a 7 éves gyereke a háttérből sírva kérlelte  az anyját, hogy menjenek ki gyorsan a házból, mert megfulladnak, vagy felrobbannak.
Felhívta gyorsan az  ingatlan kezelő  cég ügyeletét, hogy jöjjenek ki azonnal és nézzék, meg mi ez a gyanus szag. Kapott is rá ígéretet, hogy jönnek gyorsan. (persze a svéd tempót meg ismerjük.)
Mondtam neki, vezetékes gáz  szerintem sincs, de palack az viszont lehet, legjobb, ha átjönnek hozzánk addig, amíg rendeződik a dolog. Nem lakunk messze, negyed óra múlva meg is érkeztek. A gyerek még mindig pánikban.
Vártunk egy darabig, de az ügyeletes nem szólt vissza, hogy kint volt-e vagy sem, mehetnek e már vissza.
Rövid konzultáció után úgy döntöttünk, hogy kolleganőm egyedül megy vissza, szétnézni, addig a gyerekek játszanak nálunk. A fia a lelkére kötötte, hogy amíg bent van a házban ne vegyen levegőt nehogy megmérgeződjön.
Nem sokkal később csörög a telefon és a vonal végén kolléganőm hangosan röhög, alig tud szóhoz jutni.
Nagy nehezen elmesélte, hogy újra becsöngetett egy lakásba, aminek az ajtajánál volt a legerősebb a bűz. Egy férfi nyitott ajtót, aki rezzenéstelen arccal csak annyit mondott: „ja, csak surströmninget eszem” és ezzel be is csukta az ajtót.

Az itt élők biztosan tudják mi ez, sőt az otthoniak közül is biztos jó néhányan, mert már több blogon is írtak erről a közkedvelt svéd ínyencségről.
Ez nem más, mint egy rohasztott hering konzervdobozban.
Már a kinyitás pillanatában megcsap a döghalál.(csak elmondásból tudom, soha nem próbálom ki az biztos.)


Illusztrációképpen egy film a youtube-ról
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése