2009. augusztus 27., csütörtök

Totális dohányzási tilalom munkaidőben

Publicerad: 27 augusti 2009


Stockholm város közalkalmazottai jövő év május 1-től egyáltalán nem gyújthatnak rá munkaidőben. 45000 közalkalmazottja van a svéd fővárosnak, evvel Svédország egyik legnagyobb munkaadója. Vonatkozik ez többek között az iskolákban, óvodákban, idősellátásban stb. dolgozókra.

A végleges döntés őszre várható és a polgárok többsége támogatja. A dohányzási tilalom nem vonatkozik az ebédidőre, mert az nem fizetett munkaidő. A teljes dohányzási tilalom a Göteborgi önkormányzat egyes részein is bevezetésre kerül, de egy sor önkormányzat már be is vezette a tilalmat. Az ”Állami Népegészségügyi Intézet” felmérése alapján egy dohányzó alkalmazott évente 31 300 SEK-kel kerül többe a munkaadónak mint egy nemdohányzó alkalmazott. A dohányzás miatti munkaidő kiesés átlagosan 30 percnek kalkulálták naponta. Emelett éves átlagban 8 nappal többet vannak betegállományban, mint a nemdohányzók. A döntés hátterében azonban nem a gazdasági szempontok állnak elsősorban, hanem az alkalmazottak egészségére gondolnak és a védtelen gyerekeket és az időseket akarják mentesíteni attól, hogy akaratuk ellenére kellemetlenségnek legyenek kitéve - nyilatkozta Eva Samuelson az önkormányzat egyik vezetője.



A dohányzás szabályozása  az én munkahelyemen:
http://psycho.blog.hu/2008/03/16/dohanyzas_5

3 megjegyzés:

  1. Talán nem off: a tegnapi (péntek, 28 aug.) Svenska Dagbladet Kultura részében rövid de velős cikk jelent meg Lars O Ericsson tollából: Svensk psykiatri är inte så snövitt" címmel. Az Interneten nincs meg, beszkenneltem, és ha érdekel elküldöm.

    VálaszTörlés
  2. Megköszönném, ha elküldenéd. Mi tudjuk ezt legjobban akik benne dolgozunk , de azért nagyon kiváncsi vagyok rá.

    VálaszTörlés
  3. Ildi, nekem is elkuldened a cikket? erdekelne. koszi

    VálaszTörlés