2009. március 20., péntek

A nép hangja

Múltkor valaki kérdezte, hogy a nép hogy viseli a hosszú várolistákat. Akkor igértem, hogy néha előállok olyan cikk fordításokkal, ami az ő véleményüket tükrözi.














Hjälp oss som behöver psykisk hjälp


Egy olvasói levél:


”Fel vagyok háborodva. Múlt héten küldtem egy e-mailt az Olaus Petri Rendelőintézetbe hogy szeretnék egy kurátorral beszélni. Ma, több mint egy héttel később kaptam, meg a választ, hogy nem tudnak biztosítani kuratort és időpontot sem tudnak adni. Azt tanácsolták, hogy forduljak valamelyik egyház vagy gyülekezet tanácsadó szolgálatához.

Rendesen fizetem az adómat amióta csak elkezdtem dolgozni, még 20 éves korom előtt,  és mégsem kapok segítséget? Nem azt vártam, hogy holnapra kapjak időpontot, csak azt hogy kapjak valamikorra.
Erre olyan helyre irányítanak, amit abszolút nem akarok. Ez már azért botrány.
Svédországban az ellátás napról napra rosszabb. A média csak azzal foglalkozik, hogy kit öltek vagy erőszakoltak meg, ki követett el valamilyen bűncselekményt, de azokról bezzeg nem írnak akik nem kaptak megfelelő ellátást a megfelelő időben, annak ellenére, hogy ezért mindent megtettek. Valószínűleg vannak még jó néhányan akik hozzám hasonlóan már többször is kaptak ilyen fricskát.
Hol van itt az igazság? Muszáj ilyen messzire menni abban, hogy bajt okozzanak valakinek még mielőtt segítséget kapna. Ez igazságtalanság, hogy ilyesmi történhet.
Ha egy rendelőintézetben nincs szabad időpont akkor egy másikban kellene időpontot biztosítaniuk. Amikor az ember nem érzi jól magát, mindegy hogy psychésen vagy testileg, végképp nincs arra szükség, hogy veszekedni kelljen az egészségüggyel egy kis segítségért. Ragaszkodom az igazamhoz, segítséget akarok - de nem kapok. Megalázva érzem magam. ( J)„


Válasz:
A rendelőintézetben csak  egy kurátor dolgozik, az is csak 90 %-ban.
A rendelőintézet körzetébe 14 500 ember tartozik. Emiatt fordul elő, hogy valakit máshova  írányítunk. Pont azért, hogy olyan gyorsan kapjon segítséget amilyen gyorsan csak lehet.
(Stellan Johanssson az Olaus Petri Rdendelőintézet vezetője)




Nerikes Allehanda március 18


 

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy mi a pontos feladata valójában egy eü-i intézmény kurátorának?
    D.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a leírást! Nekem is megfoghatatlan. Kicsit olyan, mintha mindent csinálna, közben meg nem csinál semmit. Általában ez így is szokott lenni...sajnos.
    Nem túl biztató, amit eddig tudok a svéd egészségügyről :-(
    Mi augusztusban költözünk ki, a párom tűzoltó, ott is az lesz. A nagyobbik fiam autisztikus. Hát, nem tudom..
    Pedig nagyon várom már a költözést!

    VálaszTörlés
  3. Négysoros válasz, már már gyurcsányi magasságba emelték a pofátlanságot. :))

    VálaszTörlés
  4. Dimanni, köszi :)
    Milyen területen dolgozol? Ja és hova költöztök?
    Fiad fog segítséget kapni, sok fura dolog és szervezetlenség / túlszervezettség van itt, de a Habilitáció (legalábbis itt nálunk Gotlandon) egész jól működik.

    VálaszTörlés