2009. március 10., kedd

Egy svéd felfedezés segíthet a stroke-on átesett betegeknek

Reservceller i hjärnan aktiverades efter stroke

Svéd kutatók felfedeztek egy eljárást amivel sikerült a stroke-on átesett kísérleti állatok agyában aktiválni a sejtek tartalékkapacitását.



Amikor valaki stroke-t kap akkor az agyban található őssejtek új sejteket kezdenek képezni. Nemrégiben a Karolinska Intézet egy kutató csoportjának sikerült kimutatni, hogy egy teljesen másfajta sejt az úgynevezett ependyma sejt szintén aktiválható.


Az állatkísérletek eredményeit a Nature Neurosciences című szaklapban közölték le.


 


Illustration: Photos

Az egér kísérletek során az is látható volt, hogy az egészséges agyban az ependyma sejtek képződése fokozódott ha a Notch nevű jeltovábbító rendszert (ami egyébként gátolja az idegsejt képződést) blokkolták.


Ez még csak egy alapkutatás anélkül, hogy a közeljövőben gyakorlati haszna lenne, de ennek ellenére ez egy nagyon izgalmas felfedezés, mondja Jonas Frisén a Karolinska Intézet Sejt és molekuláris biologiai részlegének professzora.


Hosszútávon azonban azt remélik a kutatók, hogy a felfedezésük  a stroke betegek új és jobb kezelési lehetőségeihez vezet.


Dagens Medicine


2009-02-23


Megjegyzés:
A Notch egy filogenetikailag ősi sejtmembrán receptor-ligamentum rendszer. A Notch receptoroknak döntő szerepe van az őssejt interakciókban, a sejtek önmegújító osztódásai és a differenciálódás közötti egyensúly fenntartásában. A Notch signal az őssejtek érését gátolja, elősegíti azok önfentartó osztódásait, ezzel az őssejt–kompartment bővülését és a fiatal alakok felszaporodását. A Notch jeltovábbító rendszer helyes működése nélkülözhetetlen az őssejtek differenciálatlan állapotban tartásához, vagyis a Notch rendszer ”kapuőrzőnek” (gatekeeper) tekinthető az önnfentartó osztódás és differenciálódás között.
(részletek Vas Virág Ph.D. értekezéséből, Semmelweis Egyetem Doktori Iskola 2005)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése