2009. március 22., vasárnap

Új típusú psychiátria van születőben!

Legalább  annyira tudományos, mint dr. Young új biológiája, miszerint el vagyunk savasodva
Lehet, hogy tényleg ez a baj. A savasodás az agyakban.
Március 4-én megjelent a Socialstyrelsen előzetes ajánlása a szorongás és depresszió kezelésére.
Mit mondjak. A psychiater kollegák, akikkel eddig beszéltem erről, ki vannak akadva. Svéd és nem svéd egyaránt. Úgy tűnik egyszerűen átírták a psychiáriát. Végül is a politikusok akiknek a Socialstyrelsen a szócsövük, csak tudják miről is  szól a  szakma.

A lényeg röviden:

- A gyógyszerek ártalmasak, csak mellékhatásaik vannak és amúgy is hatástalanok.
- Az első választandó kezelés a KBT (kognitiv beteende terapi- viselkedés terápia), a receptre felírt fysiskt aktivitet és a fényterápia.
- Ha ezek nem hoznak eredményt akkor SSRI  készítmény. Mellette zárójelben: fluoxetin. (hogy miért pont ez? Ki tudja?)
- Az ECT (elektroconvulsiv, elektroshock therapiát) is előtére helyezik a gyógyszerekkel szemben.
A fényterápiáról csak annyit, hogy nem olyan régen jelent meg az SBU (Egészségügyi Tudományos Központ) állásfoglalása arról, hogy nincs bizonyítva a hatásossága és így nem nyilvánították evidence based-nek.
Ugyan ezt is támadták,  mivel ugyanannnak a kutatóintézetnek a munkatársai állították most ezt, akik annak idején a hatásosságát bizonygatták.
Tele van a média a témával. Már egy beteg meg is kérdezte, hogy azért nem kap gyógyszert, mert a Socalialstyrelsen csak a KBT-t támogatja?
A KBT–t, a viselkedés therapiát egyébként nemcsak a gyógyszerekkel szemben támogatják, hanem a többi psychotherapiás irányzattal szemben is. Nagy felháborodást váltott ki az is, hogy az év elején  valamelyik nagy országos psychoterápiás intézetben
(nem emlékszem melyik) minden más típusú therapiát leállítattak és csak a KBT-t hagyták meg, mint egyedül üdvözítőt.
Támogatják mindenek felett és előtt a KBT-t úgy, hogy közben tudja mindenki, a Socialstyrelsen is, hogy nincs elég therapeuta. Még többet fognak várni a betegek.
A psychológusok el vannak foglalva a neuropsychiátria betegségek kivizsgálásával. Mást szinte nem is csinálnak. Van is jó hosszú, néha pár éves, várólistájuk ilyen kivizsgálásra.
Csoport therapiát  nem csinál senki, legalábbis felénk nem, mert állitólag arra a svéd betegek nem kaphatók, nem elég nyitottak. Legalábbis ezt mondta nekem okként az egyik psychológus.
Nővérek, kurátorok és még skötarek (egészségügyi végzettség nélküli psychiátriai ápolók) is végeznek úgynevezett steg 1 (1. szintű, alapszintű) kognitív terapeuta képzőt, tehát valószinűleg rájuk gondol a SOS, mint szóbajövő terapeutákra.

Már csak azt szeretném tudni, vajon ki fogja felállítani a diagnózist, ki fogja kizárni a háttérben meghúzódó egyéb betegségeket, pl. csökkent pajzsmirigy működést és egyéb hormonzavarokat, organikus idegrendszeri elváltozásokat legrosszabb esetben pl. egy daganatot?
Vajon ki fogja felismerni a valós öngyilkossági veszélyt és kinek a felelőssége lesz?
Az már részletkérdés, hogy az orvosok megint úgy lesznek kénytelenek betegállományba venni a betegeket, hogy nem is találkozunk velük, a  kórrajz kivonatokról a FK-nak már nem is beszélve.
Csak felelősségvállalás, rendes kivizsgálás nélkül, a betegnek legalkalmasabb therapia  kiválasztásának és tisztességes után követés lehetősége nélkül. Adminisztráció a köbön releváns információk nélkül.
Az igaz ugyan, hogy hangsúlyozzák az utánkövetés fontosságát, de ez is úgy fog történni, hogy az általuk meghatározott x számú paramétert kell kontrollálni.
Standardizált, gépies. Hol van vajon az a bensőséges kapcsolat  a beteg és a kezelője között, ami a sikeres kezelés elengedhetetlen feltétele?
Ja igen, azt is írja ez a kis 150 oldalas szakmai (?) ajánlás, hogy az antidepresszív szerek fokozzák az öngyilkosság veszélyét.
Nagy vita volt annak idején erről, de rendes tisztességes vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy nem a gyógyszer, hanem ellenkezőleg a kezelés elmaradása jelenti a sokkal nagyobb veszélyt öngyilkosság szempontjából.
És ha már itt tartunk. Ha annyira komolyan gondolják ezt a ”fokozza az öngyilkosság veszélyét” elméletet, akkor miért éppen a fluoxetin-t  (Prozac néven ismert és elhíresült gyógyszer, ami kirobantotta ezt az öngyilkossági vitát) teszik zárójelbe, mint ajánlott gyógyszert az SSRI-k csoportjából? Vagy csak úgy odaírták, mert véletlenül ez jutott eszükbe?
Sok a kérdőjel.
Mi lesz így a szakmával ha ennyire direkt utasításokat kapunk?
Hogy lehet, minden beteget és minden típusú depressziót egy kaptafára húzni?
Kell ide egyáltalán psychiáter és tapasztalat?
Biztos, hogy a legrövidebb és  legolcsóbb  therapia a leghatásosabb?
Halkan jegyzem meg etikai fenntartásaim is vannak!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése