2012. február 16., csütörtök

Megérte?

Hatásosság számokban.

A svédek a 60%-os átoltottsági aránnyal (sertesinfluenza ellen) toplistásak a világban. A 4 skandináv ország átlaga 45%. Németországban ez 8%, Lengyelországban meg egyáltalán nem oltottak. No akkor lássuk az eredményeket. A svédországi halálozás nem volt kisebb, mint a németországi. 100000 lakosra 0.31% százalékos halálozás, kb. ugyanennyi Németországban és 0.47% Lengyelországban.

A statisztikai számítások szerint evvel a 60%-os átoltottsággal 6 életet mentettek meg.
Ehhez képest eddig 183 oltással összefüggésbe hozható narkolepsiás gyereket jelentettek.

Ez a toplistás „massvaccinaton" több mint duplájába került, mint - ami hivatalosan - a népegészségügyi szempontból még rentábilis befektetés.
1 Qualy (1 egészségesen leélt életév megszerzésére fordított költség) jelenleg max 500000-600000 SEK-re van maximálva, ami még népegészségügy szempontból „megéri" A vakcináció esetében ez 1.3 millió SEK, de ez csak nőni fog, ahogy a mellékhatások miatti kártéritések összege nő majd.

Tökre megérte. Nem?

2 megjegyzés:

  1. Most nézem, csak azt nem irtam bele a posztba, hogy a sertesinfluenza elenni oltásrol van itten szó.

    VálaszTörlés
  2. Arrol van-e adat, hogy hol hanyan betegedtek meg?
    Tappenzz, munkaora kieses...
    En ha beoltatom magam influenza ellen (nem mindig teszem) soha nem azert teszem, mert attol felek, hogy belehalhatok az influenzaba, hanem csak azert, hogy azt a kellemetlen egy hetet, amig lezajlik, azt megelozzem.

    VálaszTörlés