2011. szeptember 11., vasárnap

Áremelés!

Éves szinten többe fog kerülni a gyógyszer és a vizitdíj. Azért éves szinten, mert maximálva van az egy év alatt kifizetendő vizitdíj és gyógyszer. Ez a keret fog nemsokára emelkedni.
Gyógyszerre egy svéd lakos eddig max. 1800 SEK-et fizethetett ki (12 hónap alatt), ezt követően díjmentesen kapott minden gyógyszert. A gyógyszerár-támogatásról itt írtam már. Ez a keret most 2200 SEK-re fog emelkedni.
Az éves max. vizitdíj eddig 900 SEK volt, ha ennyit már leperkált a beteg az adott évben utána ingyen járhatott a rendelőkbe. Egy szakorvosi vizitdíj 250-300 SEK, nővér, gyógytornász stb. általában 80 SEK. A tervezett új keret 1100 SEK/év. Hogy ki hol tart, persze nem papíron jegyzik, hanem elektronikus betegkártyák vannak.
Ennek a hátterében a növekvő gyógyszerkiadások és egyéb költségnövekedés áll, részben az is hogy a svéd átlagfizetés is megemelkedett. Míg 2006-ban, amikor ideköltöztünk kicsit több mint 26 000 SEK volt, most már 28 500 körül van. Csökken a különbség a női és férfi fizetések között is, már csak 600 SEK-kel keresnek többet a teremtés koronái.

4 megjegyzés:

  1. Idehaza viszont csökken a gyógyszerek ára, pl a cégekre nehezedő prés fokozásával, pl a "vaklicittel". Állítólag a V....t Pharma pl sok céget komolyan megtréfált azzal, hogy váratlanul olyan követhetetlen dömpingárat adott meg, ami után több cég vesztheti az ártámogatását. A héten pl elköszönt emiatt tőlem az Actavis termékeket forgalmató cég képviselője, egy nap alatt felszámolták a pszichiátriai látogató hálózatukat, de több más cég képviselője is erősen bosszankodva emlegette a V.-t.

    Odakint léteznek orvoslátogatók...?

    VálaszTörlés
  2. A svéd átlagfizetések emelkedése a kinti magyar orvosokra is vonatkozik?

    VálaszTörlés
  3. Igen léteznek orvoslátogatók, de mások a játékszabályok. PL.kongresszus, utaztatás csak akkor ha a felét a munkahely fizeti. A munhalelyi vezető pedig maga, illetve közösen döntik el, hogy milyen tanfolyamra vay kongresszusra van szüksége a dolgozon keresztül a munkahelynek.
    Legtöbbször a munkahely nem hajlandó fizetni, tehát pakolunk és nem megyünk sehova. Egyébként megyéje és fönöke válogatja.

    Fizetés Nem kapnak a külföldi orvosok sem kevesebb fizetést általában, de azért már hallottam ilyet is panaszolni.Részemről nem panaszkodom. A legjobban egyébként a pszichiatereket fizetik.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a válaszodat! Miután erősen gondolkozunk külföldi állásvállaláson, kérdezhetnék néhány dolgot Tőled....?

    - a pszichiáternek odakint mennyire kell belgyógyásznak, neurológusnak, bőrgyógyásznak, stb lenni egyben, mert a társszakmák a stigmatizáció maiatt nem szívesen vesznek át beteget? Nálunk itthon sajnos ez a helyzet a kórházban.
    A svédeknél jó az együttműködés a társszakmákkal? A pszichiáternek csak pszichiáternek kell lennie?

    - Mennyire gyakori a svédeknél a műhibaper, bepanaszolás, túlzottan öntudatos hozzátartozók, stb. pszichiáterek ellen? Mennyire jellemző a defenzív orvoslás? Mennyire van tisztelete az orvosnak a társadalom szemében?

    - A helyi MEP/OEP mennyire agresszív ellenőrzésekkel, büntetésekkel, stb?

    - Az átlag kiment magyar orvosok mennyire tudnak kint tartósan beilleszkedni? Szerinted a többség kint tud maradni, vagy általában pár év múlva ilyen-olyan okokból a többség hazajön?

    - Szerinted a svéd nyelvet mennyi idő alatt lehet megtanulni valóban használhatóan a munkához, nyilván alapban a nulláról indulva? A 3 hónapos "intenzív nyelvtanfolyam" tényleges hatékonyságát illetően vannak kétségeim...

    - A kinti magyar orvosok segítik egymást, tartanak kapcsolatot egymással?

    - Ha esetleg lesz választási lehetőség majd a fejvadász cégen keresztül, melyik kórházakat, környéket érdemes választani, és melyeket elkerülni....?

    - Szerinted Svédország jobb, vagy Norvégia?

    Bocsánat a sok kérdésért... :) Ugyanezt a régi blogodra is feldobtam nemrég, külön elnézést az ismétlésért.

    VálaszTörlés