2011. augusztus 24., szerda

Az orvoshiány egyre csak növekszik

Örebro megyében egyre kevesebb az orvos a körzeti rendelőkben, de igaz ez egész Svédországra.
Ősszel a megyében 18 bérorvost (fregoli, beugrós, külsős) kell felvenniük. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik rendelőben bérorvos (hyrläkare) fog dolgozni.
Mivel a bérorvosok általában jönnek-mennek hiányzik a kontinuitás az ellátásból, az alapellátó orvosok nem ismerik személyesen a betegeket, háziorvoslásról nincs is értelme beszélni.
A körorvosok átlagéletkora növekszik, közelednek a nyugdíjhoz, utánpótlás pedig alig van. (ismerős?)
A cikk (NA, aug. 21.) szerint egy bérorvos 30%-kal többe kerül, így a költségek is folyamatosan növekszenek.
Halkan jegyzem meg, hogy szerintem nem 30%-al drágábbak, hanem sokkal többel. Jelenleg magam is bérorvosként dolgozom és a fizetésen nem csak ennyivel több, mint alkalmazott (anställd) koromban. Erre rájön még a teljes költségtérítés (útiköltség, ha kell hotel stb.) és a közvetítő cég haszna.
Megboldogult CHÖL (vezető főorvos) koromban havonta kaptuk a pontos gazdasági kimutatásokat.
Akkor a pszichiátrián 2 bérorvos 5 alkalmazott bérét vitte el. Ezt kellene otthon is csinálni, mindjárt feljebb mennének a fizetések.
Na de térjünk vissza Örebro megyére! Jelenleg a 110 alkalmazott általános orvos átlagbére 65000 SEK. (A svéd átlag fizetés kb. 30000 SEK, a nőké - itt az egyenjogúság hazájában - kb. 10%-al alacsonyabb, mint a férfiaké, igaz a különbség csökkenő tendenciát mutat.)

A kormány most 30 millió SEK pluszt invesztált az alapellátásba, amit főleg a orvosok béremelésére fordítanak. Mivel a kisebb helyekre nehezebb orvost kapni, ezért a vidéki orvosok fizetése 7000 SEK-kel lesz több, mint a városban dolgozóké.

Svéd béreket itt bogarászhatsz:
www.lonestatistik.se

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése