2010. november 16., kedd

Nyugdíjak itt és ott

Nemrég otthon egy ismerős fogorvos mesélte, hogy kemény 95 ezer Ft a nyugdíja. Persze dolgozik tovább ameddig bír. Ma pedig olvasom a Délmagyarban, hogy 120 ezres nettó fizetés esetén 40 ezer Ft nyugdíjra lehet számítani a jelenlegi rendszer mellett. Topon van a téma a magánnyugdíjpénztárak bekebelezése miatt is. Tüntettek  is Pesten, de minek. A kártyákat már  ugyis leosztották.
Már régóta készülök írni az itteni nyugdíjról, de most végképp aktuális lett a téma.

Svédországban 3 szintű nyugdíj rendszer van.


A piramis alsó szintjén az általános nyugdíj áll amit az állam biztosít.


Ez a következőkből áll:
-Garantált vagy minimum nyugdíj, évente változik, a kiszámításának alapja az un. prisbasbelopp. Ez akkor jár ha min. 40 évet éltél Svédországban, ha ennél kevesebbet, akkor időarányosan kevesebb.
-A másik összetevőt a megkeresett fizetés alapján számoljak ki.
Ezt a Nyugdíjintézet folyosítja és évente küld infot az ismert narancssárgga borítékban.


A 2. szint a munkaadó által befizetett összegekből származó nyugdíj, ami jövedelem függő. A munkaadó a jövedelem 3.5-4.5%-t fizeti be évente egy összegben a munkavállaló által választott hagyományos nyugdíjbiztosítónak, vagy valamelyik nyugdíjalapba. Erről a részről is évente küldenek egy előzetes prognózist. A számítások alapjául a jelenlegi fizetésedet veszik és azt feltételezik, hogy 65 éves korodban mész nyugdíjba.
Ez a munkáltatói nyugdíj egy életbiztosítást is tartalmaz. Ha az alkamazott meghal, akkor a házastársa jogosult az úgynevezett "efterlevande" (özvegyi, vagy az örökösöknek járó) nyugdíjra, ami egyösszegű kifizetést jelent. Ehhez házastársnak, vagy hivatalosan bejelentett élettársnak kell lenni. A gyerekek 18, bizonyos esetekben 20 éves korukig jogosultak rá. Erről a biztosításról nem lehet lemondani.

A 3. szint a privát nyugdíj, ami szabadon választott.


Bővebb információ pl. a www.kpa.se oldalon.
Aki kíváncsi a teljes várható nyugdíjára az a www.minpension.se oldalon számoltathatja ki. Belépni person nummerrel és pl. banki ID-vel lehet.
Én éppen ma kaptam meg a prognózisomat a várható munkáltatói nyugdíjamról. A levélben jött prognózis és a program által kiszámolt azért nem egyezik meg pontosan. Hiába semmi sem tökéletes. A program szerint több munkáltatóit kellene kapnom. Majd meglátjuk.
Mindesetre, ha kihúzom addig Svédországban, otthon talán nem lesz gondom, legalábbis anyagi öregségemre. Ebből talán haza merek majd költözni.


Végük egy kis ismertető film, svédül.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése