2010. július 13., kedd

Kényszersterilizálások törvényesen

Igen megdöbbentem, amikor először olvastam Lívia blogjában erről a témáról egy film kapcsán. Svédországban egészen 1976-ig törvényesen végeztek kényszersterilizálásokat. Sokáig hallgattak róla, de pár éve napirenden van a téma.
Nemrégiben botlottam egy 2006-os cikkre a Läkartidningenben "Om bruk och missbruk av psykiatrin" címmel amiben azt boncolgatják, hogy a diktatórikus országokban a politika hogyan használta fel és ki a pszichiátriát.
Először a Szovjetunióban majd a Náci Németországban történtekről ír a cikk, majd végül rátér Svédországra és a kényszersterilizálásokra.
Rámutat, hogy az állítólagos demokratikus Svédországban hogyan vonta az állam az irányítása alá a pszichiátriát, ami ugyan másképp, de a mai napit is tart. Egy különleges törvény lehetővé tette a kényszersterilizálásokat egészen 1976-ig. Az indikációk egészségügyi, genetikai és szociális illetve ezek kombinációja volt.
Az évek során többször felmerült a téma a politikusok között és a médiában, de nem váltott ki semmilyen reakciót.
Először 1998-ban történt egy vizsgálat az ügyben.
A vizsgálat szerint 1935 és 1976 között 63 ezer nőt sterilizáltak, ennek kb. a felét akarata ellenére. Főleg  pszichiátriai betegek, gyengeelméjűek , szegény sorsú munkásasszonyok és árvaházból kikerült fiatalok estek áldozatul.
A pontos számot nehéz megbecsülni, hiszen nem fizikai kényszerről volt szó, hanem pszichés terrorról, zsarolásról. Sokszor a pszichiátria intézetből való elbocsájtásnak vagy a házasságkötésnek volt ez a feltétele. Az sem volt ritka, hogy a segélyek kifizetését is ehhez a feltételhez kötötték.
Felfoghatatlan, hogy a svéd társadalom miért hallgatott oly sokáig. Miért tartott ilyen sokáig hogy a svéd törvényeket harmonizálják ENSZ 1948. december 10-én elfogadott az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát-hoz mely szerint minden ember egyenlő és egyforma jogokkal bír függetlenül a tulajdonságaitól és a társadalmi szerepétől- teszi fel a kérdést a cikk.
A parlament egységesen 175000 korona kártérítést ítélt meg a még életben lévő kényszersterilizált nőknek. Eddig 1700-an kaptak ilyen kártérítést.
2008-ban készült egy dokumentumfilm Andja Arnebäck rendezésében. „Walborgs ungar „címmel Svédország ezen sötét oldaláról, amiről sokáig mindenki mélyen hallgatott.
A történet személyes indíttatású, a rendező gyermekkoráról, rokonairól és a nagymamájáról szól.
A rendező első gyermekével volt terhes, amikor először komolyan elgondolkodott azon, hogy mennyire véletlenszerű hogy ő világra jött és most gyermeket várhat. Nagymamáját egy szegény göteborgi munkásasszonyt akarata ellenére akartak sterilizálni. A műtőben annyira kiabált, hogy végül elálltak a sterilizálástól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése