2010. április 25., vasárnap

Újabb megszorítás gyógyszer fronton

Újabb megszorítás gyógyszer fronton
A Cymbalta nevű depresszió elleni szer ezután csak 3. menetben írható fel.
Először két másik antidepresszánst kell kipróbálni, ebből az egyiknek Venlafaxinnak kell lennie. (Ez az Efexor egyik generikuma). Amennyiben az első kettő nem hatott, vagy mellékhatások jelentkeztek, akkor írható csak fel Cymbalta.
. A nem szakmabelieknek írom csak, hogy a Venladaxin és a Cymbalta ugyanabba a gyógyszer csoportba tartozik, hatásukban elég hasonlóak, inkább a mellékhatásokban van különbség és a beállíthatóság gyorsaságában
Az ok természetesen az ár. A Cymbaltának nincs generikuma, mert egyébként leginkább csak a generikumokat veszik be a támogatott gyógyszerek körébe. Így vérzett el a Fevarin is.
A Cymbalta napi adagja 13.5 SEK, a Venlafaxiné 2.9 SEK
A Cymbalta jó gyógyszer, teljesen nem luxálhatják ki. Nincs olyan sok SNRI készítmény a piacon, hogy ezt megtehessék. Korlátozták hát a felírhatóságát.
Első ránézésre tényleg olcsóbb. Azért joggal merül fel a kérdés, hogy az nem kidobott pénz-e ha hetekig (egy depresszió elleni szer hatása leghamarabb 4 hét szedés után ítélhető meg. A mellékhatás „ szerencsére„ rövidebb idő.) próbálkozni olyan gyógyszerrel amiről esetleg már eleve sejthető, hogy nem fog hatni. Amikor orvos és főleg pszichiáter hiány van, vajon nem az emberi erőforrás pazarlása-e feleslegesen visszarendelgetni a beteget, hogy játszadozzunk vele.
A beteggel szemben vajon etikus-e?
Nem beszélve szegény pszichiáterekről. Tudjuk, hogy az öngyilkosság veszélye a a kezelés elején lehet magasabb.(Ennél csak a kezelés elmaradása veszélyesebb!!). Erre mit csinálunk, 3x kezdetjük újra a beteggel a terápiát. Aztán meg ha netán öngyilkos lesz, akkor persze a pszichiátrián verik el a port. Írhatjuk a jelentéseket a Socialstyrelsennek. Itt ugyanis az a szabály, hogy ha a betegnek folyamatban levő pszichiátriai kapcsolata van, vagy a befejezett kezelés, lezárt kontaktot követően 4 héten belül lesz a beteg öngyilkos, akkor erről jelentést és magyarázatokat kell írni a nevezett hivatalnak. Volt olyan ügy, amikor idekerültem, ami már több mint egy éve zajlott, mármint a levelezgetés és a vizsgálat. Ez persze más betegtől veszi el az időt. Na ne ragozzuk.
Azt hittem a világnak ezen a fertályán legalább ésszerűen a hosszú távú előnyöket helyezik előnybe, a becsapós és szakmailag sem mindig helyes rövidtávú haszonnal szembe. De nem.

1 megjegyzés:

  1. (OFF, olvastalak a Praxison, mély tisztelettel meghajlok a türelmed előtt, én elküldtem volna őket melegebb éghajlatra elég gyorsan. És igen, ilyen légkörben valóban lehetetlen dolgozni.)

    VálaszTörlés