2010. február 10., szerda

Meg kell reformálni a svéd orvosképzést!

Nemrég találtam egy cikket a Läkartidningenben, igaz 2007-es.


A svéd orvosképzés átfogó változtatások előtt áll.
Svédországnak a többi európai országhoz kell igazodnia, amelyek komolyan elhatározták, hogy felveszi a versenyt az USA-val.


Az USA és néhány európai ország megkérdőjelezi a svéd orvosképzést.
Finnország például a frissen végzett svéd orvosokat csak azután engedi önállóan dolgozni miután letöltöttek 18 hónapot egy szakmai vezető irányításával. 5 és fél éves orvosképzés és az AT (rezidens) képzés nem elégséges véli a finn Oktatási Minisztérium.
Stefan Lindgren a Klinikai Tudományok Intézetének professzora, korábban a Lundi Orvosi kar oktatási igazgatója úgy gondolja, hogy itt az ideje az orvosképzést meghosszabítani 6 évre.
Felelősséggel tartozunk a diákjainknak, hogy az orvosképzés nemzetközileg elfogadott legyen. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható fent sokáig.
Adaptáció nélkül pl. egy svéd orvos nem kezdheti meg a szakorvos képzést Hollandiában- mondja Stefan Lindgren.
A lundi Kórházi Orvosok Egyesülete is egyetért képzés meghosszabbításával. Véleményük szerint vagy minden termint (félévet) meg kell hosszabbítani két héttel, vagy 6 évre kell meghosszabbítani a képzést.
Az egyesület amiatt aggódik, hogy hosszabbítás nélkül a klinikai képzés elégtelennek bizonyul, amikor az orvos képzést majd az európaihoz igazítják.
A  tervezett reform  hátterében az áll, hogy a parlament a múlt év májusában megváltoztatta a felsőoktatási törvényt azért hogy a felsőoktatást hozzáigazítsa ahhoz a fejlődéshez ami Európában megy végbe és ami Bologna rendszer néven ismert.


A Bolognai rendszer célja, hogy az európai országok egy egyenlő értékű, összehasonlítható felsőoktatási rendszert alakítsanak ki. Így válik majd lehetővé, hogy az a diák, aki az egyik országban kezdte a tanulmányait folytatni tudja azt egy másik európai országban és az orvosképzés befejezése után bármelyik országban kaphasson állást.
 A felsőoktatás ezután 3 szintű lesz  Európában: alap- haladó és kutató szint. Ez az alappillére a Bologna rendszernek. A svéd és még néhány európai ország orvosképzése valamennyire eltér ettől a 3 szintű felosztástól.
A svéd orvosképzés továbbra is egy összefüggő haladó szintű szakmai képzés lesz - mondja Karin Járplid Linde a Felsőoktatási Hivatal munkatársa.
Az új svéd vizsgarend szerint az orvosképzés minden kurzusának meg kell határozni a szintjét. Ez azt jelenti, hogy az 2-3 év kurzusai alapszintűek és a második 2 és fél év haladó szintűek lesznek.


Folyt köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése