2010. február 25., csütörtök

A mai napi pánik

Tavaly óta havonta egyszer összeülnek a megye pszichiáterei, hogy megvitassák amit meg kell. Talán ez az egyetlen pozitivuma annak az átszervezésnek ami „ új” (lassan 3 éves) megyei pszichiáter főnök nevéhez fűződik. Lett egy úgynevezett "Läkarenhet" vagyis az orvosok egy orvos vezetővel külön egységet képeznek.
Téma van, lenne mit megbeszélni. Az ellátás lassan már alig megoldható, fogynak az orvosok. Éppen ma tudtuk meg, hogy még egy szakorvos kollega hagyja itt a megyét. Karlskogában 6 magyar pszichiáter volt még 2006-ban. Mostanra csak 3-an maradtunk és próbáljuk ellátni - nem ugyanazt, hanem a Försänkringkassan áldásos tevékenységének köszönhetően a legalább megduplázódott munkát. A pszichósis gondozó pl. orvos nélkül működik. Sorban lelépnek a nővérek is és persze a legjobbak. Aki a karlskogai pszichiátria vezetéjéből az átszervezés kapcsán a megyei fekvőbeteg ellátás legmagasabb vezetője lett, a főfőmachinátor-átszervező jobb keze, most szintén lelép és elhúz délre, mármint Dél-svédországba. Nincs elég rezidens és szakorvosjelölt sem, akik eddig a primerjourt (azok az orvosok akik bent ügyelnek szakorvosi telefonos hátérrel) látták el. Épp ma kaptunk egy „bocsi-bocsi nem sokáig, csak egy kicsit, de tényleg csak átmenetileg, meg különben is jön a tavasz örüljünk, de beforgatják a szakorvosokat is primerjourba” kör mailt. Így legalább lehetek saját magam háttérügyeletese. Majd felhívom magam és tanácsot kérek.
Az előző megyei főnök volt az aki minket magyarokat ide rekvirált, belátva hogy más lehetősége nemigen van. 3 egymást követő évben töltötte fel a megyét magyar pszihiáterrel.
Az új főnöknő azonban másképp gondolta, elhatározta hogy ő svédeket hoz, népszerűvé teszi a szakmát és majd jön a fiatal svéd utánpótlás. Hát nem jött. De nem csak hogy újak nem jöttek, hanem a régiek is fogynak tempósan. Most próbálgatják a helyzetet bérorvosokkal menteni, de állítólag azt sem könnyű találni. A sors fintora, hogy az eddig néhány hétre megkaparintott 3 bérorvosból 2 magyar. Úgy tűnik a svéd eü rendszernek ezt speciális szeletét is lassan átveszik a külföldiek. A bérorvos viszont nagyon drága. A számítások szerint 2 bérorvos 5 alkalmazott bérét viszi el.
Na, szóval hogy a lényegre térjek. Ahelyett hogy erről beszéltünk volna, becsörtetett a nagyfőnök egy "nagyon akut, meg kell beszéljük, segítenetek kell" témával.
Ez pedig a következő:
Megkereste őt a TV4 (stábja) avval a provokatív kérdéssel, hogy Örebro megyében vajon miért írnak fel olyan kevés centrálstimuláns (Ritalin, Concerta stb.) gyógyszert az ADHD-s, vagyis hyperaktiv, figyelemzavaros betegeknek. A TV4 megszerezte az országos és megyei adatokat, amiből az derült ki, hogy a mi megyénk hátul áll a sorban. Azt nézték meg, hogy adott megyében hány beteg fogyaszt metamfetamin készitményt naponta. Mintha ez kötelező lenne. És ezt most számon kérik a pszchiátrián. A mai válság stáb azt a feladatot kapta, hogy találja ki, hogy mit válaszoljon neki.
A felnőttkori ADHD itt nagyon felkapott téma, de azért mégiscsak a szakmára tartozik és nem a TV4-re. Egyszerűen nem értem, hogy ilyen kérdésben miért kell nekünk magyarázkodni.
Már a kérdés feltevés is rossz, hiszen egy betegségcsoport ellátásának minősége nem avval mérhető, hogy hány kg gyógyszert írtak fel nekik.
Indikátor rendszer svéd módra?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése