2010. február 19., péntek

Déja vu


Tegnap soron kívüli szülői értekezletet rántottak össze az iskola előkészítő osztályban, ahova Barnabás jár. Ez olyan átmenet az óvoda és az iskola között, szervezetileg az iskolához tartozik. (Az iskola rendszerről már írtam, itt  olvashatod)
Az okot pedig az adta, hogy jövőre már nem akarnak ilyen osztályt indítani ebben az iskolában.Azt is rebesgetik, hogy lehet, hogy az egész iskolát bezárják. A förskoleklass megszüntetése főleg azokat a szülőket érinti rosszul, akiknek még óvodás korú gyerekük is van. Ha nem indítanak ebben az iskolában ilyen osztályt, akkor a testvérek más-más iskolába fognak járni.
A szülőire meghívták a Kommuntől az illetékes elvtársat is, hogy mesélne kicsit a tervről és az okokról.
Kezdte avval, hogy a felmérések szerint kevesebb a gyerek nincs szükség ennyi osztályra. Túl sok kis iskola van szanaszét a városban, drága a fenntartásuk. Nyugtatgatta a szülőket, hogy még semmi nincs eldöntve. Most folyik egy átfogó vizsgálat, felmérik a helyzetet a költségeket, számolnak szoroznak osztanak. Az egyik svéd szülő egészen nem svédesen hangosan beszólt, hogy inkább a gyerekekre költenék azt pénzt, amit most a vizsgálatra kidobnak.
Ha nem indul iskola előkészítő, akkor majd jövőre nem indul az első, majd ezután nem lesz aki másodikba menjen és így tovább. Így tervezik leépíteni az iskolát szépen lassan, ha esetleg mégis így döntenek. Abban is gondolkodnak, hogy a 6. osztályt hozzácsapják a felsős iskolához. (1-6 osztály alsó, 7-9 felső. Eddig.)
Gábor fiam járt ebbe a felső iskolába. Hát az egy getto. Randa beton kolosszus, nagy létszámú osztályok, vad kamaszok. Fegyelem, kontroll nuku.


Azért még az sem kizárt, hogy egy kalap alatt bezárják az egész iskolát. A gyerekeket pedig szétosztják a megmaradó iskolák között.
Már most is vannak olyan iskolák, ahol 30 körül van az osztálylétszám. Az iskolák persze ellenérdekeltek a létszám csökkentésben, mivel fejpénzt kapnak a gyerekek után. Sok gyerek sok pénz, kevés gyerek kicsi pénz.
A jelenlegi iskola kicsi, barátságos, kis létszámú osztályok vannak.
Azt beszélik az egyik legjobb iskola Karlskogában. Na persze minden relatív. A weblapjukon nézelődhetsz kicsit.


A szülők most aláírás gyűjtésbe kezdenek és a helyi újságban is készülnek megszólalni, hogy megmentsék az iskolát. Ezt a tanárok is támogatják, hiszen ők még az állásukat is félthetik.
Nem akartam lehangolni őket, hogy én ezt már ismerem. Már végignéztük Szegeden az iskola összevonásokat és azok következményeit. Ott is volt tiltakozás, meg mindenféle akciók.
A lapok már rég le vannak osztva, csak ezt ők még nem tudják.
Lehet, hogy a svédek titokban minket utánoznak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése