2009. december 13., vasárnap

Új virtuális boncasztal

A Linköpingi Egyetem és a Center for Medical Image Science and Visualization, CMIV Norrköpping (Orvosi Képalkotó és Visualizáló Centrum) kutatói, Anders Persson, Anders Ynnerman és munkatársai nyerték el a 2009-es Athena díjat. (Anders Persson képeit amivel tavaly egy másik díjat nyert, már megmutattam a blogon.)
Az idei díjat egy virtuális boncasztal kifejlesztéséért kapták.
Az elhalt testéről a computer tomographia és mágnes kamera által készített képek kombinálásából egy 3 dimenziós képet készítenek. A CT főleg a csontokat, gázokat és idegentesteket mutatja jól, míg a MR a lágyrészekről pl. az agyról, egyéb belső szervekről ad igen nagy felbontású képeket.
Ezt a képet viszik át a virtuális boncasztalra, ami nem más mint egy érintőképernyős számítógép (valószínűleg a Microsoft által kifejlesztett Surface-t használják erre a célra - szabszi). A boncasztalba kamerák vannak beépítve amik érzékelik a kéz mozgását. A vizsgáló a kezeit a vizsgálandó testrészek mentén különféleképpen mozgatva, zoomolhat, forgathat, "vághat".
Az egész test képtől a belső szervek 0.2 mm-es részletéig minden jól látható. Egyes rétegek "eltávolíthatók" és így haladhatunk a test belseje felé. Az izmokat eltávolítva láthatóvá válnak a csontok, de az is megoldható, hogy pl. csak az erek rajzolódjanak ki.







A módszer alapjait a 3 dimenziós CT és MR kombinálásból készült képet, és annak virtuális boncolásra való felhasználását eredetileg Svájcban fejlesztették ki 2006-ban (erről nem szól a svéd cikk) 2 millió svájci frankos beruházással. Az erről megjelent cikkben a svájciak azt állították, hogy a skandinávok is érdeklődnek a módszer iránt. Úgy tűnik tehát, hogy magának a virtuális boncasztalnak a kifejlesztése a svéd találmány.


Az effajta boncolásnak számos előnye van:
Olyan országokban is lehetőség nyílik a boncolásra, ahol ezt eddig a vallási okok és kulturális szokások nem engedték meg.
Gyors, megbízható. Pontosabban határozható meg a halálok.
Jól hasznosítható az oktatásban és a kutatásban.
Az igazságügyi orvostanban is új távlatokat nyit. A bűncselekmények pontosabban rekonstruálhatók.
Megoldható vele a régebb óta vízben levő halottak és a megégett holttestek boncolása is.






 

1 megjegyzés: