2009. május 29., péntek

Egy svéd orvos, akinek tele lett a hócipője és lelépett

Igen érdekes blogot találtam. Még nem volt időm átolvasni, csak bele-bele néztem, de azt hiszem lelkes olvasója leszek.
A blog írója megelégelvén a svéd módit az USA-ba költözött és jelenleg ott dolgozik.
Érdekes lesz végre látni, mi is volt a baja a svéd egészségüggyel egy svéd orvosnak.


Az blog indító posztja itt olvasható :














 Hello mindenki!


 Már jó ideje gondolkozom azon, hogy oszthatnám meg a tapasztalataimat a sürgősségi ellátásról, a sürgősségi orvosról, valamint a  szakma fejlődéséről.


Többször nekikezdtem már különböző cikkeknek de  egymás után a kukában landoltak


Beláttam  hogy nem megy ez  olyan könnyen,aztán  egyszer csak megszületett  blog ötlete a nyáron ...párbeszéd ez jó lesz nekem!
Egyenes kérdések, gondolatok, tapasztalatok...


El kell ismernem, hogy nem olvasok blogokat, mindenesetre meglátjuk.


 Orvos hiány?


 Ma olvastam pár sort az SVT weboldalán a svéd „orvoshiányról” és arról, hogy ugyanakkor a svéd fitaloknak külföldi orvosegyetemeken kell tanulniuk a helyhiány miatt.
Akkor lehet majd igazán orvoshiányra számítani amikor a mostani 40-sek nyugdíjba vonulnak. A megoldás a létszám növelése a hazai orvosképzésben.
Sajnos a média nagyon alulinformált, ami a valós helyzetet illeti.
 Egy orvos képzése a szakorvossá válásig legalább 12 év.
Az orvosképzés csak egy alapképzés, ami Svédországban 5.5 év, ezután kötelező másfél év rezidensképzés majd a szakorvos képzés további 5 év.


Már évek óta kritizálják a megyéket amiatt, hogy nem biztosítanak szakorvosképzést annak érdekében  hogy eredményesen lefedjék a jövő szakorvos igényét és hogy időnként még AT (rezidens) helyből is túl kevés van, ami szintén egy gyenge pontja a rendszernek.


Szóval nem sokat számít, ha növelik a hallgatói helyeket, ha a végzősöknek nincs lehetőségük rezidens és szakorvos képzésre a jövőben.


A legfontosabb mégis a szakorvos állás  kérdése. Ha az önkormányzat nem tudja felvenni a harcot a konkurenciával a fizetés és egyebek terén, akkor a specialista tovább áll. Az elmúlt évtizedben a svédországi orvosok 10%-a Norvégiába költözött!


Emellett nővérhiány is van- tízezernyi nővér hagyta el a szakmát és más területen kezdett  el dolgozni.


Szóval a képzési helyek számának emelése, a rezidens és szakorvos képzés rendezése nem sokat segít, ha utána nem tudunk megfelelő munkafeltételeket biztosítani. (Én New Yorkban csináltam a szakorvosi képzésemet és 3 éve Fairbanksban, Alaszkában dolgozom)


A munkakörülmények és a fizetés  a munkáltató erőforrásaitól  függnek. Szóval, felszólítás a médiának! Ne az orvoshiányról írjanak! Ez igazából pénzhiány! Megfelelő fizetéssel és körülményekkel lehet orvost és személyzetet szerezni. Az erőforrás hiány és a meglévők  hibás felhasználása  azt  eredményezi hogy az orvosok és az egyéb személyzet eltünnek.
Jó feltételekkel azonban más országokból is csábíthatunk, orvosokat Svédországba ,elvégre mi mégiscsak annak a  nagy közös munkaerőpiacnak a  szereplői vagyunk, amit EU-nak hívnak, de ezt az SVT riportjában nem túl előnyős megoldásként állították be...de lehet, hogy ez csak  én értelmezésem.


 Végül eljutottál ide? Ebben az esetben üdvözöllek a blogomon. A folytatás a sürgősségi ellátásra és a sürgősségi orvosra is kiterjed majd…












 


A blog maga itt olvasható.


(jobb oldalra is kifogom tenni a svéd nyelvű blogok közé)


 

2 megjegyzés:

  1. Gyakran gondolok arra, hogy a Te blogodat is le kéne forditani svédre.
    Hátha beleolvasnának ezek a köfejüek! Bár elég reménytelenek...

    Ha valakit zavarna:sajnos a gépemröl nem mennek át a hosszu ékezetek - csak ritkán,ezért irogatok "hibásan".

    VálaszTörlés
  2. Biztos vagyok benne, hogy az illetekesek megoldjak maguknak a forditast.

    (a kollegaimmal mar megbeszeltem,hogy kontorlaljak a psyches statusomat es ha nagyon paranoidnak tunök szolnak es beällitjak a kezelesemet.)

    VálaszTörlés