2009. május 18., hétfő

Sperma(rasszi)zmus

De nekas föräldrapenning


Nerikes Allehanda 05.12

 

Maria och Marie känner sig vilseledda av Försäkringskassa (FSK)

 

(összefoglaló)

 

Maria és Marie már néhány éve élettársak voltak, amikor eldöntötték, hogy gyereket szeretnének. Mariát egy dán klinikán, mesterségesen termékenyítették meg és teherbe is esett, majd az USÖ-n ( Örebroi Egyetemi Korház) szült.
Anton 29 órás vajúdás után akut(!) császármetszéssel jött a világra. Maria a szülés kapcsán rekeszsérvet kapott (a gyomrának egy része  felszorult a mellüregbe és összenyomta  tüdejét)).Súlyos állapotban az intenzív osztályra került.
Hazatérésük után Maria még mindig nagyon gyenge volt, nem tudta ellátni Antont, ezért   szülési szabadság helyett 3 hétig táppénzen volt. Marie  pedig (az élettárs) gyermekgondozási szabadságra  ment helyette, hogy Antont ellássa és Mariát ápolja.

Mivel élettársi viszonyuk hivatalosan nem volt regisztrálva és aggódtak az anyagi helyzetük miatt ezért az FSK-val többször tárgyaltak. Az ügyfélszolgálaton több emberrel is beszéltek, ahol elmondták, hogy a kapcsolatuk nincs regisztrálva és a mesterséges megtermékenyítés Dániában történt. Megnyugtatták őket, hogy Maria átengedheti a gyermekgondozási napjait Marienak, ehhez csak egy űrlapot kell kitölteniük. Később azonban kiderült, hogy ez mégsem így van, más szabályok vonatkoznak azokra, akik nem Svédországban, hanem külföldön végeztetik a beavatkozást. Ekkor tájékoztatták az FSK-t hogy nemsokára összeházasodnak és a "házasságot kizáró okok vizsgálatán" is túl vannak.

Ekkor azt kérték, hogy ezeket a dokumentumokat küldjék be és akkor minden rendben lesz. Be is küldték a papírokat, amit azonban vissza is küldtek egy határozattal, amiben az állt, hogy Marie nem jogosult a gyermekgondozási szabadságba.Igy pénz nélkül maradtak.

A pár kritizálja az FSK-t, hogy nem ismeri a saját szabályait és többször félreinformálták őket. Azon is felháborodtak, hogy az egynemű párokat továbbra is megkülönböztetik. Ha egy heteroszexuális párnak, akik szintén nincsenek összeházasodva, gyereke születik elég, ha elmennek a gyámhivatalba ahol a férfi apasági nyilatkozatot tesz és őket semmilyen próbának nem vetik alá. Mi ugyanígy szülők vagyunk, nem vagyok egyedül álló-mondja Maria. A párom semmi mást nem akart, csak a gondunkat viselni, de ezt nem teheti meg.

 

Az FSK válasza

 

Nagyon sajnálom, hogy a pár téves felvilágosítást kapott, ez nagyon szerencsétlen ügy - mondta Matts Mattsson az FSK vezetője. Elmondja, hogy a helyzet egyértelmű, teljesen más szabályok vonatkoznak azokra, akiken Svédországban végeztetik el a beavatkozást és mások, akiken külföldön.  Az NA  újságírója a párhoz hasonlóan érdeklődött az FSK-nál és ugyanúgy ellentmondó választ kapott.

 

Regler för insemination kan komma att ändras

Nerikes Allehanda 05.13

(Az inszeminációval kapcsolatos szabályok változhatnak)

 

Jelenleg egy kivizsgálás zajlik, és egy javaslat készül miszerint az inszemináció helyszíne (belföld, külföld) ne lehessen befolyásoló tényező. A kivizsgálás (Projekt Föräldraskap och assisterade befruktning), ami a partnerkapcsolatok és mesterséges megtermékenyítés kérdéseit boncolja, egy javaslatot eredményezett, amit jelenleg az igazságügyi minisztérium családjogi osztályánál van. A javaslat egy része arról szól, hogy ugyanúgy kell kezelni az ügyet ha belföldön, külföldön, esetleg saját megoldással történt a megtermékenyítés. Hogy mikor lesz ebből törvény azt nem tudni, de ez egy politikai kérdés – nyilatkozta Torbjörn Malm.

 


Nemrég foglaltam össze a GYED, GYES témáját: 
http://psycho.blog.hu/2009/04/13/gyermekgondozasi_szabadsag_es_juttatasok_gyed_gyes

2 megjegyzés:

  1. Lehet mamma-mamma vagy pappa-pappa barn Svédországban? :O:O:O:O:O:O, én eddig azt hittem, hogy csak a házasság engedélyezett....

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is simán odaitélte a Bíroság Terry Black-nek a transzvesztita " előadőmüvésznek a megvett gyerekeket. Páros napokon anyuka, páratlanon apuka. legalább nincs azon vita ki mit enged meg a gyereknek

    VálaszTörlés