2008. január 31., csütörtök

Kaptam választ!!!

A Socialstyrelsennek feltett kérdésemre ma, tehát a kérdésfeltevést  követő 3.napon kaptam választ. Magyarország EU csatlakozásától, tehát 2004 május 1.-től vannak adataik.
Eszerint azóta 320 magyar  orvos kért és kapott Svédországban mükődési  engedélyt.  Hogy ebből jelenleg hányan dolgoznak még itt, azt nem tudják megmondani. Mindent azért ők sem tudnak!

Amiről ma írni akartam, az a vizitdíj. Itt is van. Hogy mennyire drága vagy sem, az kiszámolható , ha összevetjük a fizetésekkel. Szóval egy svéd átlagfizetés 25 000 KR ( x27= FT)  A férfiaké 27100 a nőké 22800.( ezek teljesen hivatalos adatok)Azért ez eléggé ellentmond annak a fenenagy egyenjoguságnak amit magukról állitanak. A fizetésekről majd még máskor írok részletesebben.

Az orvosi látogatás díjai a következők:

Körzetiorvos   120 KR ( ügyeleti időben és házhoz hivás + 50KR)

Szakorvosnál első látogatás 130 KR, visszerendelés esetén 250 KR

Nőgyógyász és psychiáter beutaló nélkül 250 KR

Sürgősségi betegellátás beutaló nélkül, ha szakorvos kell 250 KR, ügyletei időben  300 KR

Ha szakorvos továbbküld másik szakorvoshoz : dijmentes

Telefonostanácsadás orvos által, receptkiküldés, illetve táppénz meghosszabitás (távlatilag) 80 KR

Látogatás munkaterapeutánál, nővérnél, gyógytórnásznál, logopedusnál, psychologusnál, psychotherapeutánál, kurátornál, vérvétel beutalo nélkül, gyogyászati segédeszköz felirás, training: 80 KR

Inkontinentia kellékekért évi 170 KR-nát kell fizetni

Terhesgondozás (ami szinte nincs) és a gyerek ellátás 20 év alatt ingyenesek.

Mammografia és nőgyógyászati citologia mintavétel, ami szintén kötelező  80 KR, de ez nem számolódik bele az éves keretbe. (A citológiai mintát a védőnök veszik le)

65 éves kor felett és szív és tüdő betegségben szenvedőknek az influenza elleni védőoltás ingyenes.

Az éves keret 900 KR, utána a betegek egy frikortot (ingyenességi kártyát kapnak) ez az első fizetéstől számitott 12 hónap, nem naptári év.

Ha egy  lefoglalt időpontban nem megy el a beteg és nem mondja vissza időben, akkor kiszámlázzák neki az elmaradt vizitdijat és 50 KR  büntit. Vonatkozik ez a frikorttal rendelkezőkre, illetve a szakorvosok közöttti ingyenes vizitre is.

Kórházi ápolásdij 80 Kr / nap, kiirás napja már nem számit bele. A frikorttal renddelkezőknek is kell fizetni és az éves 900 Kr-s keretbe sem számít bele.

A megyei alkalmazottak (a psychiátria is közvetlen a megyéhez tartozik) a leadott vizitdij számlák után visszakapják a díjat.

Elektronikus  betegkártyák vannak, amit bármelyik rendelőben megcsinálnak  a betegnek. Minden rendelőben van receptio, ahol  kártyárol rögtön látja a  számitogép, kell-e a betegnek fizetni. Fizetni legtöbb helyen kártyával is lehet. Ha nem tudsz helyben fizetni, kiküldik a számlát a vizitdijról + 50 Kr -ról.

Hát ez volt a mai altató mese. Jó éjszakát mindenkinek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a blog Ildi! Gratulálok! Beraktam a címét az én oldalamra is a lnikek közé, hogy minél többen idetaláljanak.
    Nem szeretnél írni az "orkar inte"-szindrómáról? Olyan jó hallgatni a véleményed róla! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ildikó ! Említetted itt az átlag fizetéseket. Ezek bruttók lennének?

    VálaszTörlés
  3. Védőnő veszi le a cytológiát????
    Svédországban van védőnői rendszer?
    Ha igen lécci jelezd majd!!!
    Üdv

    VálaszTörlés