2010. december 22., szerda

Rossz bizonyítvány a Propavan-nak

A Propavan az egyik leggyakrabban felírt altató Svédországban. Otthon nincs pontos megfelelője, csak a rokon vegyületek ismertek. Magunk között szólva, elég régen kimentek a ”divatból”. Ilyenek a Hibernal és a Tisercin. Itt tovább élt és igen "poppis" (kedvelt) a háziorvosok és pszichiáterek körében is.
A baj csak az vele, hogy lassan és alig hat, ellenben jó sok mellékhatása van. Viszont nem okoz függőséget - mondják.
Majdnem minden beteg furcsa bizsergő érzésről számol be a lábakon és gyakori a nyugtalan láb syndroma is.
Könnyű, kis veszélytelen szernek van kikiáltva. 
Én nem szerettem és csak azoknak a betegeknek írtam fel akik már régóta használták és nem lehetett őket lebeszélni róla. Volt is emiatt nézeteltérésem a helyi kollegákkal.

Az SBU (egy állami intézet ami a gyógszerek és kezelések tudományos értékelését végzi) nemrégiben az altatókat vette górcső alá. És micsoda meglepetés!
A vizsgálatok azt mutatták, hogy a Propavannak nincs igazán hatása. Nem alszanak el gyorsabban a betegek, nem lesz hosszabb az össz-alvásidő, nem ébrednek ritkábban és az alvás minőség sem jobb.
 
Na most már végre van valami a kezemben amivel érvelhetek, amikor lehülyéznek a gyógyszerfelírási szokásaim miatt.
Ez kérem szépen svéd vizsgálat - nincs itt semmiféle „kulturella skillnader” (kulturális különbségek) a háttérben. Ez szokott lenni ugyanis az utolsó adu a külföldiekkel szemben amikor nem tudnak észérvekkel előállni.
 
forrás: Läkartidningen 44. szám.
 
 

 

2 megjegyzés: