2010. december 14., kedd

4 évnyi ki nem vett (adott?) ügyeleti pihenő idő

Bekerülhetne szerintem a Guiness rekordok könyvébe az a norbotteni (Észak-Svédország) orvos akinek az ügyeletei után 8096 óra ki nem vett pihenő ideje (kompledighet) gyűlt össze, ami négy évnek felel meg. Mindesetre Svédországban ő a topplistás. Úgy mint maga Norbotten megye, ahol az ott dolgozó orvosoknak összesen 200000 óra ki nem vett pihenő ideje gyűlt össze. Ez azt jelenti, hogy Norbotten 100 millió Kr-ral tartozik az orvosainak.
Ebben a megyében a legkevesebb az egységnyi lakosságra jutó orvosok száma. Az orvosok sokszor 24 órát dolgoznak folyamatosan és a pihenő idejüket és a túlórákért járó kompenzációt egyszerűen nem tudják kivenni.

(Dagens medicin 10.12.13.)

A kommentek vegyesek.

Sokan nem értik miért nem képeznek több orvost Svédországban.
Mások tisztában vannak vele, hogy Svédországban elég sok orvos van, de a túlszervezettség miatt nagyon ineffektív a rendszer.
Nem tartják helyesnek, hogy olyan országokból szívják el az orvosokat, ahol sokkal nagyobb az orvoshiány.
Van aki simán nem szereti, hogy külfüldiek dolgoznak Svédországban.
Van aki egyenesen azt állitja, hogy ez a rendszer így nagyon jól megfelel a munkaadóknak, mert sokat spórolnak a ki nem fizetett, és szabadságban sem kiadott ügyeletekkel.
Egy kollaganő azt írja, hacsak lehet elkerüli az ügyeletet, mert kevesebbet használ a pénztárcájának, mint amennyit árt az egészségének.

2 megjegyzés:

  1. Dzsizösz Krályszt... még jó, hogy nejem nem ügyeleti rendszerben dolgozott ott.Az hétszentség, hogy pl Sunderbyben kellene egy hatalmas lefejezéshullám, meg rendcsinálás...

    VálaszTörlés
  2. Dzsizösz Krályszt... még jó, hogy nejem nem ügyeleti rendszerben dolgozott ott.Az hétszentség, hogy pl Sunderbyben kellene egy hatalmas lefejezéshullám, meg rendcsinálás...

    VálaszTörlés