2010. augusztus 17., kedd

Nem megmondtam?

hogy az ÖPT azaz az új kényszerkezelési forma egy semmire se jó baromság. (lsd sakk-matt 1. és 2. posztomat.)
Kis fáziskéséssel, de mostanra a svéd kollegáknál is elszakadt a cérna.

Történt ugyanis, hogy a pszichiáter szakorvosképzés felelőse ma körbeküldött egy Legfelsőbb Bírósági határozatot okulásképpen.
Egy krónikus schizophren beteg nulla betegségbelátással, nem hajlandó gyógyszert szedni ezért ÖPT szerinti kényszerkezelésre ítéltetett, hogy elkerüljék a betegség rosszabbodását. Persze fellebezett és az ügy a Legfelsőbb Bíróságra került. Ott pedig szépen megsemmísítették a Länsrätten előzetes ítéletét.
Indoklás: igaz hogy a beteg 30 éve beteg. Igaz, hogy gyógszer nélkül nem tud meglennni, minden alkalommal visszaesett amikor nem szedte azokat. Igaz, hogy amikor szedte a gyógyszereit akkor mindig aránylag hosszú tünetmentes időszakai voltak. Igaz, hogy több szakértő is úgy foglalt állást, hogy feltétlenül szükséges a folyamatos gyógyszerszedés, nemzetközi szakirodalmat is idézve.
DE!- a törvény szövege szerint ÖPT alatt kényszerintézkedést hozni nem lehet, csak azért visszavenni az osztályra és osztályos kényszerkezelésre változtatni a járóbeteg tipusút (ÖPT) hogy beadják a gyógyszereit nem lehet.
Punkt slut. Heuréka.

A körbeküldött anyagra többen reagáltak. Az egyik ismert és országosan is elismert igazságügyi szakértőnk, aki mellesleg egy ilyen intézmény vezetője szintén kiakadt.
Ő talán a legtörvénytisztelőbb szakértő. A beteg és az igazság érdekében az ügyvéddel vállvetve szokta a kényszerkezelést kezdeményező orvost keresztkérdéseivel nyaggatni az ilyen tárgyalásakon. Ezt bírta ma reagálni:
"A Regeringsrätten valószínűleg napszúrást kapott vagy kifejezetten pszichiátria ellenes. Evvel az ítélettel túlmentek minden határon és azt mondták ki tulajdonképpen ,hogy az ÖPT gyakorlatilag sohasem lehetéséges."
 
Eddig nem nagyon csíptem a fejét mert sokszor megizzasztott a kérdéseivel, de ma belopta magát a szívembe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése