2011. december 20., kedd

Rådgivning - tanácsadás

Mostanában eléggé elítélhető módon elhanyagoltuk a blogot ill. Ildikó főleg a facebookon postol. Mivel elég sok kérdést kap(unk) emailben, gondoltam megírom a legfrissebb élményeinket.
Úgy alakult, hogy a bankunk felajánlotta nekünk a kiemelt ügyfeleknek járó szolgáltatásást és tartott nekünk egy kis demót. Ildikó mostanában bérorvosként dolgozik és a közvetítő cégek többnyire nem fizetnek ún. tjänstepensiont (olyan nyugdíjbefizetés amit a munkáltató ad a jövedelem részeként) és többek között erre a problémára is keresünk megoldást. Gondoltuk majd X összeget befizetünk a privatpension-ba (magánnyugdíj)... de a tanácsadás óta tudjuk, hogy évente max 12000 SEK összeget érdemes befizetni ilyen célra. A többi ugyanis adóköteles tétel és mint ilyen nem túl hatékony. Ehhez és hasonló témákban (megtakarítás, életbiztosítás, egyszerűbb hitel-ügyintézés stb) tud bárkinek segíteni - gyanítom az összes bank - egészen minimális áron.
Másik hasonló, viszont ingyenes (!) szolgáltatás az ún. "företag rådgivning" ami nagyjából minden segítséget megad egy gyors cégalapításhoz, egészen részletekbe menően. Érdemes felkészülten érkezni ide is mert ugyan ingyenes a szolgáltatás, de kínos csendbe is torkolhat a dolog. Ehhez csak rá kell keresni a már említett 2 szóra vagy pl a "starta eget"-re a kedvenc web-keresőtökben és könnyen találni ilyen tanácsadással foglalkozó céget. Nyilván minden megtalálható a weben is, de rengeteg időt lehet megspórolni ezzel és akár különféle kedvezményekről/támogatásokról is infot kaphattok.
Természetesen ettől függetlenül válaszolni fog(unk) az emailben beérkező kérdésekre, de néha jobb ha szakembert kérdez az ember :) Ha lesz rá igény, megírom jövőre egy AB (aktie bolaget - részvénytársaság) alapításakor szerzett tapasztalatokat is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése